Nu kan du nominera årets bästa reportage om barncancer till Barncancerfondens journalistpris 2018.

Dags att nominera till Barncancerfondens journalistpris 2018

Har du läst, sett, hört eller kanske själv producerat ett inslag om barncancer som du tycker belyste frågan på ett bra eller gripande sätt? Nu kan du nominera det som ett bidrag till Barncancerfondens journalistpris 2018.

Det är trettonde året i rad som Barncancerfondens journalistpris ska delas ut. Priset går till en journalist som bedöms på bästa sätt ha satt ljuset på barncancerfrågan under det gångna året. Vinnaren belönas med 25 000 kronor från Barncancerfonden.

- Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. En del av att nå dit är att aldrig sluta prata om barncancerfrågan, forskningen och situationen för de som drabbas. Där har media stor betydelse, genom vårt journalistpris vill vi att de journalister som uppmärksammat barncancer får veta hur viktigt deras arbete är, säger Amelie Furborg, presschef på Barncancerfonden.

Jury utser vinnaren

Det går att nominera artiklar och inslag i radio eller tv som publicerats under 2018. En jury bedömer de nominerade bidragen utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet och språk. Juryn består bland annat av Kattis Ahlström, programledare, och Gustaf Ljungman, professor i barnonkologi.

Sista dag att nominera ett bidrag är den 1 januari 2019. Juryn går sedan igenom bidragen i början av året och vinnaren presenteras under våren.

Förra årets vinnare

Simon Moser vann journalistpriset 2017 för sin radiodokumentär Saga, bloggen och cancern som sändes i Barnaministeriets dokumentär, UR Skola. Genom intervjuer och utdrag ur bloggen följde dokumentären 16-åriga Saga som levde med obotlig cancer, och tog del av hennes sätt att se på livet, sjukdomen och sig själv. 

Läs hur du nominerar ett bidrag och se fler tidigare vinnare här.