I helgen räckte Team Rynkeby - God morgon över en rekordcheck på 34,9 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Cyklister överlämnade rekordcheck till Barncancerfonden

Det började som ett cykelprojekt med 11 engagerade personer men har nu växt till att locka över 2000 cyklister som cyklar i kampen mot barncancer. I helgen kunde Team Rynkeby - God morgon lämna över en rekordcheck på 34,9 miljoner kronor till Barncancerfonden.

När Rynkebymedarbetaren Knud Vilstrup år 2001 föreslog för chefen att anordna ett projekt där deltagarna skulle cykla från Ringe i Danmark till Paris anade han nog inte vilken boll han hade satt i rullning. Idén som föddes som ett hälsoprojekt efter att Vilstrup själv hade diagnostiserats med lungcancer är idag ett stort välgörenhetsprojekt där tusentals cyklister från hela norden varje år cyklar till den franska huvudstaden för att samla in pengar till kampen mot barncancer.

Pengarna delas ut lokalt i de länder som deltar. Och i helgen avslöjades hur mycket pengar som Team Rynkeby Sverige samlat ihop efter årets cykelinsats – en rekordsumma på 34,9 miljoner kronor. Pengar som går till Barncancerfondens fortsatta arbete med att finansiera forskning och råd och stöd till de barn och familjer som drabbas.

 Summan är otrolig. Det finns inte ord att beskriva den beundran vi känner inför deras engagemang. Deltagarna i Team Rynkeby cyklar inte bara den här imponerande sträckan, de lägger även ner så mycket tid på att hitta sponsorer och skapa uppmärksamhet kring barncancer under året. Det är ett engagemang som är ovärderligt för att vi på Barncancerfonden ska nå vår vision att utrota barncancer, säger Åsa Blomberg, chef för insamling på Barncancerfonden.

Sedan starten har Team Rynkeby Sverige totalt samlat in närmare 117 miljoner kronor till Barncancerfonden i Sverige. I helgen räcktes årets check över till Barncancerfonden under jubel och applåder på Stortorget i Malmö.

Om barncancer

  • Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. 
  • Cancer är det vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer är 80 procent, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • Barncancerfondens vision är att utrota barncancer.