Darin avslutade galan med sin Ja må du leva som han framförde tillsammans med en barnkör. Under kvällen blev hela 9000 personer Barnsupportrar.

Barncancerforskningen vinnare vid rekordgala

75 miljoner kronor till barncancerforskningen. Det blir på sikt det totala bidraget från de rekordmånga – mer än 9000 – engagerade tittare som under Barncancergalan – Det svenska humorpriset i Kanal 5 anmälde sig som Barnsupportrar hos Barncancerfonden. Under galan prisades också Sveriges vassaste humorister som under året bidragit med välgörande skratt.

På måndagskvällen delades Det svenska humorpriset ut i sju kategorier till välförtjänta humorister, under Barncancergalan – Det svenska humorpriset i Kanal 5. Det nyinstiftade Hederspriset till Gösta Ekmans minne delades ut av Måns Herngren och Hannes Holm och gick till Galenskaparna och After Shave. Shima Niavarani prisades för sin insats i föreställningen Bullets over Broadway, och en märkbart berörd Joakim Lundell tog emot statyetten i barnens egen kategori, Barnens pris. I sitt tacktal sa Joakim Lundell att han inte kunde ta emot priset, utan att han i stället ville ge det till Alexander Falk, som medverkade vid fjolårets gala och berörde väldigt många människor med sin kamp både mot sjukdomen – och för att inget annat barn ska behöva drabbas av den. Alexander Falk avled i mars i år.

Listan med samtliga vinnare av Det svenska humorpriset finns nedan.

Programledaren Carina Berg guidade för andra året i rad tittarna genom galakvällen. Galan fick hela 9000 personer att bli Barnsupportrar, och deras totala bidrag blir på sikt 75 miljoner kronor, pengar som gör stor skillnad i finansierandet av forskningsprojekt och i stödet till drabbade barn och deras familjer.

– Discovery och Barncancerfonden förenar sina krafter i flera insatser under året för att bekämpa barncancer. I Barncancergalan – Det svenska humorpriset får vi en unik möjlighet att ta med våra fantastiska tittare i det här viktiga arbetet. Årets gala blev en stark direktsändning som lyckades engagera, aktivera, beröra och underhålla. Jag vill rikta ett varmt tack till Barncancerfonden och alla inblandade, inte minst till de medverkande familjerna som delat med sig av sina liv och sina erfarenheter, och till våra tittare som har gett så frikostigt av sitt stöd och sitt engagemang, säger Henriette Zeuchner, VD Discovery Networks Sweden.

– Vi vill tacka alla fantastiska TV-tittare som har valt att bli Barnsupportrar nu i kväll! Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år, och i dag överlever 80 procent av de barn som drabbas av cancer. Men 80 procent räcker inte. Den här kvällen kommer att bidra till att vi kan finansiera mer forskning och ta ytterligare steg mot ökad överlevnad, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Under galan framförde den hyllade sångerskan Ane Brun för första gången sin egen version av Nick Caves Into my arms, Babben Larsson bjöd på ett bejublat shownummer och Darin avslutade galan med sin Ja må du leva som han framförde tillsammans med en barnkör.

Vinnarna i Det svenska humorpriset 2017 är:

Hederspriset till Gösta Ekmans minne:
Galenskaparna och After Shave

Årets Humorprestation:
Shima Niavarani med Bullets over Broadway

Årets humorprogram:
Trettiplus, säsong 2

Årets långfilmskomedi:
Flykten till framtiden

Årets scenshow:
The Book of Mormon

Årets webbhumor:
I Just Want To Be Cool – Pokemon Go-beroende?!

Barnens pris:
Joakim Lundell

Barncancergalan – Det svenska humorpriset producerades av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sändes direkt i Kanal 5 måndagen den 2 oktober.