T-celler som attackerar en cancercell. Foto: royaltystockphoto

Barncancerfonden gratulerar Nobelpristagarna i medicin

På måndag mottar Tasuku Honjo och James P Allison Nobelpriset i medicin för sin forskning om immunterapi. Barncancerfonden gratulerar Nobelpristagarna och gläds åt deras upptäckter som banat väg för bland annat CAR-T-terapin. Behandlingen har redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter och är nu godkänd att användas på barn.

– Vi lever i en hoppfull tid, mitt i en medicinsk revolution. Nu vet forskarna hur vi kan aktivera kroppens eget immunsystem till att slå mot cancercellerna. Vi vill gratulera årets Nobelpristagare i medicin, och samtidigt rikta ett stort tack till dem och alla andra forskare som banar väg för att vi i framtiden kommer att kunna rädda alla barn som drabbas av cancer, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Barncancerfonden har stöttat forskningen om kroppens eget försvar mot cancer i många år. I dagsläget finansieras tolv olika projekt inom immunterapi, och anslag till ytterligare några har beviljats i höstens utlysning av forskningsmedel.

– Vi tror att immunterapi är framtiden inom cancervården och att den kommer att ta rollen som det efterlängtade fjärde benet som cancerbehandling vilar på, utöver cytostatika, strålning och kirurgi, säger Kerstin Sollerbrant.

Med de nuvarande behandlingsmetoderna räddas drygt 80 procent av de barn som drabbas av cancer, men det innebär att det fortfarande dör cirka 70 barn i sjukdomen i Sverige varje år. Hittills har majoriteten av de nya läkemedlen testats bara på vuxna patienter, trots att de även skulle kunna rädda livet på cancersjuka barn.

– Men just CAR-T-terapi, en teknik som Nobelpriset banat väg för, har godkänts för speciella typer av akut lymfatisk leukemi och lymfom hos barn och ungdomar. Det innebär att priset betyder extra mycket för alla oss som är engagerade i kampen för att utrota barncancer, säger Kerstin Sollerbrant.