Barn engagerar barn

Efter att eleverna i Saltsjöbadens samskola förlorat en skolkamrat i cancer har deras elevråd bestämt att genomföra Operation Dagsverke till förmån för Barncancerfonden. På måndagen den 5 maj besökte Barncancerfondens generalsekreterare Olle Björk skolan för att tala med eleverna.

Först samlades barn i årskurserna 4 till 6. De bubblade av frågor och förslag. När Olle visade en röntgenbild ville många gissa eller visa var tumören satt. Någon frågade vad som händer när man tar cancermedicin och Olle berättade att medicinen gör att man tappar håret – men att det alltid kommer tillbaka. Många hade förslag på vad som gör att ett barn får cancer. Avgaser, godis och läsk eller solning var några gissningar. Olle berättade att man inte vet vad som orsakar cancer hos barn, medan cancer hos vuxna ofta kan härledas till livsstilsfaktorer.  Efter att barnen fått reda på att nästan ett barn om dagen insjuknar i cancer i Sverige frågade en pojke: ”Men hur många barn blir friska varje dag då?”.

Sedan fyllde skolans högstadiebarn aulan. De lyssnade uppmärksamt och det blev påtagligt lugnare och tystare. Olle talade om vad som är speciellt med barncancer, vad det krävs för behandlingsmetoder, och varför det behövs mer forskning för att förbättra behandlingarna och öka överlevnaden. Även de lite äldre barnen undrade om vad det är som orsakar cancer och hur en tumör uppkommer och varför den växer. Efter föreläsningen samlades ett tiotal barn runt Olle och ställde fler frågor.

Under maj kommer barnen på skolan att genomföra Operation Dagsverke för 15:e gången. Förra året lyckades barnen på högstadiet samla in 30 000 kr som gick till biståndsarbete i Afghanistan. I år deltar även mellanstadiebarnen så förhoppningen är att samla in minst lika mycket pengar den här gången.

Det var skolans biträdande rektor, tillika gympalärare, Jonas Barndt, som kontaktade Barncancerfonden och berättade om elevernas engagemang. Han frågade om någon från fonden kunde komma och berätta lite om barncancer och om Barncancerfondens verksamhet. 
Jonas berättar att alla känner alla i Saltsjöbaden och att många elever har föräldrar och till och med mor- eller farföräldrar som gått i samskolan, och att det därför är många som är berörda.

Både Jonas och Olles förhoppning är att eleverna har fått en hel del ny kunskap om cancer som drabbar barn och att de kan genomföra Operation Dagsverke med en klar målbild av vad pengarna kommer att gå till: att utrota barncancer.