Aron Anderson hemma från Mount Elbrus

Rullstolsburna multisportaren Aron Anderson har nyss kommit hem från Ryssland där han gjort ett försök att bestiga Europas hösta berg, Mount Elbrus, 6542 m.ö.h. Med mindre än tre hundra meter kvar till toppen tvingades Aron och hans team vända om för att inte riskera att fastna på berget i dåligt väder.

I slutet av juli gav sig barncanceröverlevaren Aron Anderson ut på ett stort äventyr. Tillsammans med äventyraren Johan Ernst Nilsson och ett erfaret bergsbestigarteam siktade han på att bestiga Europas högsta berg i rullstol. Samtidigt startade han en insamling till Barncancerfonden med målet att samla in 100 kr per klättrad meter.

Efter att ha klättrat till den så kallade sadeln på 5 365 meters höjd var Aron och teamet tvungna att fatta ett svårt beslut. Det skulle ta för lång tid att komma till toppen. Det var dåligt väder på väg in över berget och de riskerade att fastna i ovädret på vägen ner. De var tvungna att vända om.

– Visst var det surt men jag ser inte expeditionen som ett misslyckande alls. Vi samlade in mycket pengar och lärde oss mycket. Vi i teamet har sagt att vi ska försöka en gång till nästa år och då behöver vi nog ett tältläger i sadeln, säger Aron.

Han konstaterar att det är skönt att vara hemma igen och slippa sova i tält. 
– Men upplevelsen från berget var såklart otrolig. Antingen var det kallt och jävligt eller varmt och skönt i stekande sol. Det var snabba väderomslag. Det är ett spännande ställe och väldigt vackert. 

 

Länkar
Se Arons film från Mount Elbrus när teamet tagit beslutet att vända om: 
https://www.youtube.com/watch?v=-Fh0tgO6MxQ&feature=youtu.be

Arons insamling ”100 kronor per meter” har hittills dragit in 140.000 kronor.
Stöd insamlingen här: http://www.barncancerfonden.se/1309364170/

Inför avresan intervjuades Aron av TV4, klippet finns här: http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2764247