Tusentals tittare valde under direktsändningen att bli barnsupportrar. Foto: Hans Kullin

66 miljoner till barncancerforskningen – och nya hem till Papphammar

I skrivande stund mer än 66 miljoner kronor till barncancerforskningen. Det blir bidraget på sikt från de tusentals tittare som under Barncancergalan – Det svenska humorpriset engagerade sig och blev barnsupportrar.

Det blev en varm, viktig och känslosam galakväll på Kanal 5, där barncancer sattes i fokus samtidigt som Sveriges främsta humorister hyllades. Pernilla Wahlgren prisades för sin hyllade scenshow Kort, glad och tacksam, Filip och Fredriks Tårtgeneralen vann priset för Årets långfilmskomedi och Birgitta Andersson tog emot Hederspriset till Gösta Ekmans minne.

Den fjärde årliga Barncancergalan – Det svenska humorpriset blev en gala som värmde, roade, berörde och engagerade. Tusentals tittare valde under direktsändningen att bidra till Barncancerfondens arbete genom att bli barnsupportrar. Deras totala bidrag beräknas på sikt bli mer än 66 miljoner kronor, pengar som gör stor skillnad i finansieringen av forskningsprojekt och i stödet till drabbade barn och deras familjer.

- Jag känner en oerhörd tacksamhet en kväll som denna. Jag är stolt över vårt samarbete med Barncancerfonden, som innefattar flera olika aktiviteter under året i kampen för att utrota barncancer. Jag är stolt över alla de människor, framför och bakom kameran, som har arbetat med den här fantastiska galan. Över de familjer som så modigt, starkt och öppet delat med sig av sina liv i galan. Och inte minst över våra tittare som har engagerat sig och gjort skillnad på riktigt, säger Henriette Zeuchner, vd Discovery Networks Sweden.

- Den här kvällen betyder jättemycket för alla barn som drabbas av cancer. Vi är så glada över alla engagerade tittare som i kväll har valt att bli barnsupportrar. Tack vare forskningen överlever i dag 80 procent av de barn som insjuknar i cancer. Men det räcker inte. Därför är varenda ny barnsupporter otroligt viktig, så att 80 procent kan bli 100, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Under galan delades Det svenska humorpriset ut till humorister som under året har bidragit med välgörande skratt. Priset, i form av en bronsstatyett föreställande Gösta Ekmans ikoniska rollfigur Herr Gunnar Papphammar, delas sedan 2015 årligen ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb. Årets samtliga vinnare listas nedan.

Hederspriset till Gösta Ekmans minne gick i år till skådespelerskan Birgitta Andersson, känd bland annat för sina insatser i otaliga revyer och teateruppsättningar, och för film- och tv-roller ssom Teskedsgumman, Daisy i kultförklarade julkalendern Trolltider och Doris i Jönssonligan-filmerna.

Under galan framträdde Sanna Nielsen med Beyonces I was here, Maria Hazell med Fight song och sexårige rapparen Osman med den specialskriva nya låten Krossa cancern som finns ute på Spotify nu.

Vinnare av Det svenska humorpriset 2018

Hederspriset till Gösta Ekmans minne:
Birgitta Andersson

Årets humorprestation:
Henrik Dorsin - Gentlemannen - En musikalkomedi om kärlek och mord Årets humorprogram:
Grotescos sju mästerverk, SVT

Årets långfilmskomedi:
Tårtgeneralen. Regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson Årets scenshow:
Pernilla Wahlgren - Kort, glad och tacksam

Barnens pris (framröstad av barn under 18 år på Barncancerfonden.se):
Filip Dikmen - Suleyman testar gym

Årets webbhumor (framröstad av Aftonbladets läsare):
Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup - En dag på Postnords huvudkontor

 

Juryn utgjordes av: Sussie Eriksson, Hanna Dorsin, Joanna Eriksson, Emma Peters, Fredrik Hallgren, David Wiberg, Anette Brantin, Hannes Holm, Fredde Granberg, David Sundin, Andreas Tottie, Linn Mannheimer och Anne Bergsten (juryns ordförande). I juryn för Årets scenshow satt: Åsa Holmgren, Tine Wallén och Angelica Albertsson.

 

Barncancergalan – Det svenska humorpriset producerades av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sändes direkt på Kanal 5 och Dplay måndagen den 1 oktober 2018.