Det blir ingen cykling till Paris i år. Men insamlingen fortsätter ändå. Foto: Team Rynkeby

500 cyklar för barn med cancer - satsar på insamlingsrekord trots pandemi

För tionde året i rad skulle hundratals cykla från Sverige till Paris under namnet Team Rynkeby - God Morgon för att stötta Barncancerfondens arbete. Men till följd av coronaviruset blev turen till Frankrike inställd. Men deltagarna cyklar ändå. Med start idag och en vecka framåt trampar de motsvarande sträcka - hemma i Sverige.

Team Rynkeby - God Morgon består av 100-tals ideellt engagerade som lägger ner tusentals timmar för att samla in pengar för att stötta Barncancerfondens arbete. Varje år avslutas projektet med en åtta dagar lång cykeltur till Paris. Sedan starten i Sverige 2011 har cyklisterna totalt samlat in 157 miljoner kronor till kampen mot barncancer. 

2020, som markerar tioårsjubileum för projektet, skulle inte bli något undantag. Men precis som mycket annat det här året tvingades cyklisterna ställa in resan på grund av den rådande pandemin. Lagen fattade dock beslutet att fortsätta insamlingen och istället cykla hemma i Sverige. 

- Trots situationen med covid-19, har vi kommit längre med insamlingen än vi någonsin kunnat hoppas på. Vi har lyckats vända motgång till framgång, då insamlingen pekar spikrakt uppåt. Men för att nå hela vägen i mål och slå ännu ett insamlingsrekord, behöver vi allmänhetens hjälp, säger Paul Chronqvist-Svensson country manager för Team Rynkeby - God Morgon. 

Idag, lördag den 4 juli, går startskottet och cyklingen pågår sedan en vecka framåt. Eftersom Team Rynkeby - God Morgon består av flera mindre lag runt om i Sverige kan cyklingen genomföras enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. På vägen uppmanas de som vill stötta laget att swisha till insamlingen. 

- Varje år slår deltagarna i Team Rynkeby oss med häpnad. Men det här året har de nog överträffat sig själva genom att visa på ett osvikligt engagemang trots motgångar. Vi på Barncancerfonden känner en enorm tacksamhet inför det som Team Rynkeby gör för att stötta forskningen kring barncancer och de barn och familjer som drabbas, säger Thorbjörn Larsson generalsekreterare på Barncancerfonden.

Välkomnar media

Media är varmt välkomna att ta kontakt med respektive lag som ofta har engagerande berättelser att dela med sig av. Här finns de lokala lagen:

Dalarna
Göteborg
Halland
Helsingborg
Jönköping
Kalmar län
Kristianstad
Linköping
Lund
Malmö
Sjuhärad
Skaraborg
Stockholm
Täby
Värmland
Växjö

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.