Skapandets kraft

Det är många som (an-)vänder sin erfarenhet från det svåra, till att skapa något som också kan vara till användning, eller tröst, för fler.

Det kan vara allt från att skapa egna fotoböcker, bloggar eller musik, till tavlor, texter, utställningar eller dikter. Genom att dela verket med fler, ger man också verket vingar.

Nu i höst har musikern och pianopedagogen Magnus Hördegård skrivit både en bok och musik om sina erfarenheter; i boken ”Vägen hem för Benjamin blå” skriver han om en liten pojke som fick en tumör i vänster njure som treåring och som sedan drabbades av diabetes i vuxen ålder. Boken kallar han för biografisk roman och den bygger på verkliga händelser. Upplevelserna har han, som sagt, också gjort musik av. Hur fint är inte det?

Egentligen spelar det ju ingen roll om man skapar för att sprida sina upplevelser till fler, för att samla sina minnen eller helt enkelt för att man behöver ”få ur sig” berättelsen. Det fina är att en persons upplevelse kan omvandlas till något mer, än den upplevelse som varit. Andras tolkningar som gör att verket kan flyga både högt och vackert, alldeles på egen hand.

//Johanna