September - Barncancermånaden

Jag har fått den oerhörda äran att vara gästbloggare hos Barncancerfonden under hösten, med start nu i september. September är en särskilt viktigt månad - för det är nämligen Barncancermånaden. Nu lyfter vi fram budskapet ännu längre om målet: “Att utrota barncancer”.

För att berätta lite mer om mig själv och min historia kring barncancer, så ska vi blicka tillbaka cirka tjugo år i tiden. När jag var fem år gammal så fick jag diagnosen ALL (Akut Lymfatisk Leukemi). Minnet från sjukhusundersökningen en varm sommardag sitter fastetsat i mitt huvud. Jag sitter i ett sjukhusrum, med en doktor och mina föräldrar på några pallar bredvid mig. Tidigare under dagen hade jag suttit väldigt länge i ett väntrum, för att sedan kunna gå in i ett annat rum och ta några blodprover.

Helt plötsligt ser jag hur min mamma börjar gråta. Jag förstår inte varför. Jag förstår bara att det inte känns bra.Idag är jag 25 år gammal. Frisk och kry. Jag bor i Stockholmsförorten Hässelby Strand och lever ett liv med en mycket äventyrlig vardag. Mitt motto i livet är helt klart att “ha roligt och sprida glädje”. Allt jag tar mig an vill jag göra helhjärtat och med mycket energi. Tiden under behandlingen för min leukemi minns jag idag med ett leende på läpparna. I princip så lekte och skrattade jag mig igenom mina sjukhusvistelser.

Dock var det inte alltid en dans på rosor.

Jag minns också att jag ofta mådde illa, fick ta jobbiga sprutor och tappade allt mitt lockiga hår (det kom sedan tillbaka dubbelt om). Till största delen gick mitt tillfrisknande väldigt bra. Min fina familj med mamma, pappa och lillebror, fanns alltid där för att stötta mig. Likaså den fantastiska personalen på Karolinska och Astrid Lindgren som var ett enormt stöd.

Mer om min historia kommer ni att få läsa under hösten. Då jag tänker reflektera kring hur min sjukdom bland annat har påverkat min tonårstid, min hälsa och mitt liv idag. Ni kommer även att få följa med mig på min utbildning till att bli en “peer supporter - En person som själv har haft cancer som barn eller ungdom, och kan stötta andra”.

En annan idé jag har är att intervjua personer i min närhet för att få deras perspektiv på barncancer. Bland andra min mamma, för att få ett föräldrarperspektiv. Under september är det även mycket annat spännande som händer för min del. Jag ska vara  med på flera olika evenemang. Såsom Walk of Hope, Colour Run och en inspirationsföreläsning med 4Good. Så jag kommer främst att skriva om allt som händer i min vardag, mina reflektioner kring min leukemi och andra olika ämnen jag brinner för relaterat till välmående och hälsa.

Följ med mig på denna bloggresa och kommentera gärna här i bloggen! Ni kan också hitta mig på Instagram @hanssonjessica //Jessica Hansson