Boktips: Piller och Baciller

Nya läkemedel har varit ett av det mest avgörande faktorerna för att bota svåra sjukdomar och rädda fler liv.

I boken Piller och Baciller tar Fredrik Brounéus oss med på en resa genom världshistoriens medicinska upptäckter och framsteg. Varför blir vi sjuka? Hur funkar läkemedel? Och vad är det för skillnad mellan virus och bakterier? Författaren Fredrik Brounéus är apotekare i botten och lyckas på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt göra komplicerade områden begripliga i fin samverkan med Nina Erixon-Lindroths fantasifulla bilder.

I kompletterande faktarutor får läsaren också fördjupa sin kunskap utan att det blir för krångligt. Boken gavs ut av Läkemedelsverket 2008, och har nu kommit i ny upplaga av Uppsala Monitoring Centre. Vill du köpa ett ex av boken så går det bra att mejla info@drugsandbugs.org.

När vi ändå pratar om nya läkemedel vill jag också passa på att lyfta fantastiska HOPE-kliniken som nyligen öppnats i Stockholm. Det är en klinisk prövningsenhet för barn som ska bidra till att barn med cancer ska få tillgång till de allra modernaste medicinerna. Som sagt, en helt avgörande faktor för att rädda fler liv.

//Johanna