Min änglasyster

"Till alla barn som förlorat någon nära" är undertiteln till barnboken Min änglasyster som kom ut nyligen.

Den är skriven av Annakarin Jerndahl som till en början skrev den till sina gudbarn som förlorat sin lillasyster. Eftersom boken blev så omtyckt av såväl gudbarnen som av hela familjen, och även av andra familjer hon mött som mist ett barn, så bestämde hon sig för att göra verklighet av boken genom att ge ut den på eget förlag - så att den kunde spridas till fler.

I boken följer man ett barn som förlorat en syster, en syster som ändå finns med i allt som sker. Som en änglavakt som skyddar och deltar i barnets lekar, på sitt alldeles egna sätt. Det är förtröstansfullt att veta att systern finns med i allt. Som gör att barnet vet inom sig, att det aldrig är ensamt.

Illustrationerna är ljusa och lätta i pastelliga toner. Egentligen är det bara månen som sticker ut i sin illgula nyans, när barnet pratar om att man kan göra vad man vill i himlen. Min änglasyster skapar framför allt hopp om att de man förlorat ändå finns omkring oss, även om de inte finns med oss längre på jorden. Oavsett vilken tro man har, så är det ett fint sätt att tänka och kan ge upphov till fina samtal mellan vuxna och barn som mist någon nära.

Jag älskar öppningsorden som sätter tonen, så fint:

Ibland händer det jättesorgliga saker. Som när ett barn blir en ängel. Men det behövs kanske småänglar i himlen, för vem ska annars leka där?

Annakarin Jerndahl skapar ett hoppfullt universum där det svåra känns lite lättare att bära. Vill man köpa den, kan man göra det via order@bubblanbokforlag.se (den kostar 150:- + porto).

//Johanna Perwe

PS. En del av bokförsäljningen tillfaller Barncancerfonden. Vill du stödja författarens egen insamling så hittar du den här.