Helt unik - en guide till strålbehandling

Att veta vad man ska gå igenom, är en av nycklarna till att man ska känna sig trygg och säker i en behandlingssituation. Därför är jag så glad att vi nu kan presentera filmen Helt unik - en guide till strålbehandling.

12x5 Image

I filmen möter vi Jenny som har en tumör i huvudet. Tumören ska strålbehandlas och Jenny visar oss hur behandlingen går till. Vi får också möta barn som ska strålbehandla andra delar av kroppen, så att vi får se hur det går till då. Dessutom flera yrkesfunktioner som barnet kan känna igen från sjukhuset.

Filmen riktar sig i första hand till barn som själva ska strålbehandlas. Men även syskon och kompisar kan ha behållning av den, eftersom den skapar förståelse och hjälper till att involvera dem i något som annars kan vara svårt att få grepp om.

Låt oss kika på den!

Visst är den fin?

Och framför allt hoppas jag nu att filmen bidrar till att barnen känner sig mer trygga och förberedda. Barncancerfonden står bakom den svenska versionen, som är översatt och framtagen i samarbete med SDI Media.

Jag vill tacka kloka Anna Embring som är specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset som tipsade om filmen och också hjälpt till med faktagranskningen längs vägen. Originalversionen One of a kind - a guide to radiotherapy är producerad av Aardman Animation på uppdrag av Birmingham Children's Hospital och Queen Elizabeth Hospital Birmingham Charity.

Vi vill gärna veta vad du tycker om filmen, så välkommen att tycka till i kommentarfältet intill. Har du själv förslag på förberedande filmer som skulle kunna dubbas till svenska får du gärna tipsa mig på johanna.perwe@barncancerfonden.se.

//Johanna