Akut leukemi är den vanligaste typen av cancer som drabbar barn. Trots generella framsteg i behandling av barnleukemi, så svarar barn med vissa leukemityper dåligt eller inte als på nuvarande behandling. Existerande behandlingar kan tyvärr också medföra en rad livshotande och långsiktiga komplikationer. Därför finns det ett stort behov för nya leukemibehandlingar. Identifiering av sjukdomsmekanismer som ligger bakom uppkomsten av leukemi är viktigt, då dessa kan användas som måltavlor för att utveckla läkemedel som är specifika gentemot cancercellerna och därigenom har mindre biverkningar. Vår forskning syftar till att bota barnleukemi genom att studera om proteinsyntes kan användas som en sådan måltavla.
Leukemiceller växer och delar sig snabbare än friska celler, vilket kräver en ökad produktion av proteiner. Vår hypotes är därför att behandlingar som stör proteinsyntes bör först och främst påverka leukemiceller. Leukemiceller har också en förmåga att reglera produktion av vissa specifika proteiner som är viktiga för både uppkomsten av leukemi och behandlingsrespons. Identifiering av sådana proteiner kan erbjuda nya måltavlor gentemot vilka behandling kan riktas.
I vårt forskningsprogram avser vi att använda nya cell- och musmodeller för att ta reda på hur nedsatt proteinsyntes påverkar uppkomsten av leukemi. Vår förhoppning är att dessa strategier kommer att resultera i ny kunskap som kan användas för att utveckla nya läkemedel för barnleukemi.