Nya verktyg för förbättrad behandling av unga patienter med hjärntumör eller seneffekter
Nya verktyg för förbättrad behandling av unga patienter med hjärntumör eller seneffekter
Att få diagnosen 'hjärntumör' är fortfarande ett enormt trauma. Även om patienten överlever - allt fler unga gör faktiskt det - får de som utsatts för behandling med strålning, kirurgi etc inte ett fullgott liv efteråt. Idag berör detta runt 11,000 människor bara i Sverige och siffran ökar stadigt. Min grupp studerar hjärntumörer i barn och vuxna. Vi har visat att faktorer som styr den 1,5-2 meter långa DNA molekylens 'paketering' (tänk hur ett snöre packas ihop) är avgörande i en speciell typ av stamcells-liknande tumörceller som orsakar återfall. När den här paketeringsprocessen påverkas av yttre faktorer (syre, socker m.m.) kallas den epigenetik.
Det finns dock fortfarande många problem att lösa. Länge har t.ex. vi forskare odlat celler på ett icke-optimalt sätt som sannolikt gjort oss lite för optimistiska, och vi har heller inte alltid tolkat resultat från djurmodeller på rätt sätt.
Min grupp har därför utvecklat metoder, bl.a. 3D bioprinting, för att bygga mini-hjärnor och mini-hjärntumörer från mänskliga celler från friska och patienter som bättre imiterar verkligheten. Tillsammans med kollegor på NKS analyserar vi nu olika molekyler som litium och C-vitamin för en förbättrad behandling av unga som får komplikationer, s.k. seneffekter, efter strålningsbehandling, men vi forskar också på nya sätt att förstå och behandla tumörsjukdomen.
Vår grupp samarbetar med en rad läkare i frontlinjen av vården för att vår forskning så fort som möjligt ska
kunna omvandlas till förbättringar i vården. Vi är helt övertygade om att en stark grundforskning leder till
förbättrad vård, livskvalitet, och är essentiellt för ett fungerande samhälle. Vi publicerar våra fynd i internationellt
erkända tidskrifter, vi medverkar (under normala förhållanden) så gott som varje månad på konferenser och
symposier och presenterar framstegen i vår forskning för andra forskare, och vi håller regelbundet föreläsningar för
skolor, föräldraföreningar och andra instanser i allmänheten.