Kliniskt prediktionsverktyg för sena biverkningar efter barncancer
Kliniskt prediktionsverktyg för sena biverkningar efter barncancer
Omkring hälften av dem som har fått cancerbehandlingar under uppväxtåren utvecklar hormonella eller metaboliska seneffekter vars tidiga upptäckt kräver systematisk uppföljning av patienterna. Dessa seneffekter kan uppträda akut direkt efter den givna cancerbehandlingen eller först årtionden senare, och individuell känslighet varierar avsevärt. Vi har tidigare utförligt beskrivit cancerbehandlingars seneffekter i våra egna publikationer.
Syftet med denna forskning är att utveckla nya kliniska metoder för att bedöma risken för seneffekter hos barn med cancer. Forskningsfrågorna är nya och kliniskt relevanta: Går det att fastställa referensvärden för testikelns tillväxt och för antalet könsceller så att klinikern tidigt kan upptäcka en utvecklingsavvikelse eller försämrad kvalitet? Kan information från uppföljning i ungdomsåren förutsäga en barncancerpatients hälsa i vuxen ålder? Finns det förändringar i genomet som kan beaktas för att minska toxiciteten av cancerbehandlingar och stamcellstransplantation?
Forskningsresultaten kan direkt tillämpas för att förebygga och behandla sjukdomar hos barn och unga som har återhämtat sig från cancer. Genom att identifiera genetiska känslighetsfaktorer och förbättra uppföljningsmetoder ökar vi uppföljningens effektivitet och förebygger senare sjuklighet. Forskningen har goda möjligheter att genomföras. Studien utnyttjar patientmaterial, varav en betydande del redan har samlats in. Tillstånd för nationell registerforskning har beviljats. Viktiga referensvärden håller på att färdigställas, och en lyckad pilot har utarbetats för avbildningsmetoden.