Effekter på immunförsvaret och svar på revaccination efter cancerbehandling för barn och ungdomar
Effekter på immunförsvaret och svar på revaccination efter cancerbehandling för barn och ungdomar
Syfte
Målet med de fyra studier som presenteras är att undersöka hur immunförsvaret påverkas av cancerbehandling hos barn och ungdomar. Vi vet från tidigare studier att skydd efter tidigare vaccinationer blir lägre efter cancerbehandling och att det finns en skillnad mellan hög- eller lågintensiv cytostatikabehandling. Det är inte känt var i immunkedjan förändringarna sker eller när vaccinskyddet försvinner. Vi kommer att undersöka hur många patienter som bevarar/återhämtar antikroppsnivån efter avslutad behandling, vid vilken tidpunkt de förlorar sina antikroppar eller om vaccinskyddet finns kvar.
Studie I och II: I dessa studier vill vi undersöka hur specifika komponenter i immunförsvaret ändras samt återhämtas hos patienter som behandlas för moget B-cellslymfom. Vi undersöker också hur vaccinantikroppar bevaras samt revaccinationssvar efter avslutad cancerbehandling för B-cellslymfom.
Studie III: I denna studie undersöker vi och jämför immuniteten för mässlingen och vattkoppor mellan grupper som fått antingen högintensiv eller lågintensiv cytostatikabehandling..
Studie IV: I denna studie vill vi ta reda på hur väl vaccinantikroppar och specifika komponenter i immunförsvaret har bevarats hos patienter där cancerbehandling avslutades för mer än 10 år sedan.
Studie I och studie II är pågående studier där data samlas in för analyser. Studie III är godkänd av läkemedelsverket, ansökan till etikprövningsmyndigheten pågår. Studie IV kommer det att sökas etiska tillstånd för.
Betydelse för barnonkologi
Ökad förståelse för hur immunförsvaret bevaras och utvecklas efter vaccinationer kan bidra till utformande av framtida rutiner i situationer där barncancerpatienter utsätts för risk för smitta med vattkopps- eller mässlingsvirus. Kunskaperna om säkerheten vid vaccination efter behandling för barncancer kommer att öka.