DIAGNOSTIK & BEHANDLING AV SMÄRTA, SOLIDA TUMÖRER, PSYKOSOCIALA PROBLEM SAMT STRÅLFÖRBEREDELSER
DIAGNOSTIK & BEHANDLING AV SMÄRTA, SOLIDA TUMÖRER, PSYKOSOCIALA PROBLEM SAMT STRÅLFÖRBEREDELSER
Nedan läggs fokus på 4 projekt, I-IV, där GL är huvudhandledare för doktorander/post docs. Numreringen av dessa projekt används fortsättningsvis i ansökan.
I) INTERVENTIONER VID MUCOSIT HOS BARN MED CANCER: Mucosit är ett tillstånd med smärtsam inflammation med sår i mun och tarm. Den är en biverkan vid cytostika- och strålbehandling, fr a vid benmärgstransplantation. Smärtan vid mucosit är ofta så svår att näringsintag är omöjligt; ibland kan patienten inte tala eller svälja sin saliv. Resultaten kommer att belysa om de i randomiserade kontrollerade studier undersökta medicinska behandlingarna minskar mucositproblem och förbättrar livskvalitet hos drabbade barn.
II) INTERVENTIONER VID INGREPP HOS BARN MED CANCER: Cancerdrabbade barn nämner ofta ingrepp som de mest obehagliga upplevelserna. Vi undersöker i olika randomiserade kontrollerade studier om barn känner mindre rädsla, obehag och smärta vid olika interventioner. Resultaten hittills har ökat kunskapen och medvetenheten vid smärtsamma ingrepp. De icke-farmakologiska interventionerna, värmekudde och såpbubbelblåsning, kan med fördel användas vid smärtsamma ingrepp i kombination med farmakologisk smärtlindring med lokalt hudbedövande salva, injektion av lokalbedövningsmedel vb samt hos de mest rädda tillägg av midazolam.
III) HODKINS LYMFOM HOS BARN – EPIDEMIOLOGI, TUMÖRBIOLOGI OCH ORSAKSFAKTORER: Överlevnad vid hodgkins lymfom (HL) är hög liksom andel sena komplikationer, fr a sekundära cancersjukdomar. Vi undersöker fn. en svensk-dansk kohort som genomgick behandling för 10 till 30 år sedan som barn, tonåringar och unga vuxna för att jämföra om det föreligger skillnader i sjukdomsmönster och sena komplikationer
IV) INTERVENTIONSSTUDIER FÖR ATT FÖRBEREDA BARN INFÖR STRÅLBEHANDLING: Målsättningen är att minska oro, rädsla och främja kunskap, förståelse om strålbehandling samt erbjuda åldersanpassade strategier så att barn, med stöd av sin familj, kan genomgå strålbehandlingen på ett säkert och tryggt sätt.