CAR-T celler med förmåga att inducera immunitet i hjärntumörer hos barn
CAR-T celler med förmåga att inducera immunitet i hjärntumörer hos barn
Immunterapi har snabbt etablerat sig som en framgångsrik behandling av cancer. Trots de stora framstegen finns det fortfarande tumörformer som inte svarar på immunterapibehandling, vilket bland annat gäller en allvarlig form av hjärntumör (glioblastom) hos barn och vuxna. Den uteblivna effekten beror till stor del på att T celler har svårt att ta sig in i hjärntumörer, att mikromiljön i hjärntumörer är hämmande för T celler och att de tumörantigen som T celler kan känna igen är ojämnt fördelade (heterogent uttryckta) inom tumören.
CAR-T cellsterapi är en form av immunterapi där patientens T celler isoleras fram från blodprover och på artificiell väg ges en ny chimär antigenreceptor (CAR) som gör att de kan känna igen och döda tumörceller. Detta typ av behandling är framgångsrik vid bland annat barnleukemi men ännu inte vid behandling av hjärntumörer hos barn. I vårt forskningsprogram utvecklar vi CAR-T celler som riktar sig mot IL13Ra2, som finns hos tumörceller men inte hos friska celler. Våra CAR-T cellerna bär dessutom med sig en gen (NAP) som kan inducera ett brett immunsvar mot tumören utan att behöva känna till vilka specifika förändringar en given patients tumör uppvisar. För att öka upptaget av CAR(NAP)-T celler i hjärntumörer ämnar vi kombinera behandlingen med AAV-LIGHT som har förmåga att göra tumörens blodkärl mer genomsläpplig för T celler.
Parallellt med detta jobbar vi med att undersöka hur vi kan uppnå bästa möjliga effekt genom lokal injektion av CAR(NAP)-T celler in i hjärnan. Det kan ske endera genom injektion i tumörområde eller i spinalvätskan och det kan ske som en egen terapi eller tillsammans med redan etablerad terapi som strålbehandling. När vi kommit fram till det optimala protokollet kommer vi att översätta det till en klinisk studie.