Blodkärlen som mål för cancerterapi vid behandling av hjärntumörer hos barn
Blodkärlen som mål för cancerterapi vid behandling av hjärntumörer hos barn
KAN BLODKÖRLEN I HJÄRNTUMÖRER HOS BARN ANVÄNDAS SOM MÅL FÖR CANCERTERAPI?
Hjärntumörer är de vanligaste typerna av solida tumörer hos barn, och den främsta anledningen till cancerrelaterade mortalitet. En majoritet av hjärntumörer hos barn är gliom, tumörer som utgår från hjärnans stödjeceller. De flesta gliom som uppkommer hos barn är lågmaligna, men c:a 20% är högmaligna och har en dyster prognos. Högmaligna gliom kännetecknas av en konstant kärltillväxt och utveckling av abnorma blodkärl som leder till blödningar och hjärnödem. De abnorma kärlen kan öka tumörens tillväxt genom att hämma infiltration av immunceller och utsöndra ämnen som stimulerar tumörcellerna. Dåligt fungerande kärl hindrar också tillförsel av läkemedel till tumören.
Vi har undersökt den molekylära uppbyggnaden av tumörkärlen i hjärntumörer och funnit att specifika proteiner i kärlen kan kopplas till en sämre överlevnad hos patienter. Förlusten av dessa proteiner leder också till minskad tumörtillväxt i experimentella modeller. Detta pekar på att tumörkärlen spelar en viktig roll i att reglera tumörens tillväxt. För att kunna utveckla nya strategier att påverka kärlens funktion behöver vi en djupare kunskap om varför abnorma blodkärl utvecklas, vilka molekyler som styr deras funktion och hur dessa bidrar till en ökad tumörtillväxt. Vi använder oss av analys av human tumörvävnad i kombination med cellodlingsmodeller och experimentalla cancermodeller. Vi arbetar framförallt med gliom, men vi studerar proteiner som generellt produceras i blodkärl i hjärntumörer, vilket innebär att våra studier har relevans för flera olika typer av hjärntumörer hos barn.
I projektet studerar vi hur gliomceller invaderar in i normal hjärna längs blodkärlen och undersöker möjliga sätt att hämma invasionen. Vi arbetar också med strategier för att förbättra tumörkärlens förmåga att rekrytera immunceller in i tumörvävnaden, och hoppas på detta vis kunna förbättra immunterapi av hjärntumörer.