Sjukt viktigt och Dagboken

Att bearbeta svåra saker är inte lätt. Vilken tur att det finns eldsjälar som tar fram verktyg för barn, i form av böcker, som kan hjälpa till med just det! Det här är två exempel som jag gärna lyfter fram så här i jullovstider, som för många är en tid för pyssel - och reflektion.

Sjukt viktigt  är en pysselbok för mindre barn som närmar sig sjukhusmiljön på ett kreativt sätt. Man kan till exempel fylla i en hjärnlabyrint, färglägga sjukhusrum och rita ut smärta med en liten groda som följeslagare. Extra bonus för handledningen för vuxna längst bak i boken, som ger stöd i hur boken kan användas. Sjukt viktigt är skriven av Helene Forsling, Monika Nyström och Viveca Nordlander och ges ut av Idus förlag.

Sjuktviktigt 

Dagboken är en bok för lite äldre barn och tonåringar och som har någon som är sjuk i familjen. Det är en fylla i-bok, gjord i collageform av typen Mina vänner, men med skillnaden att den unga anhöriga själv står i centrum. Hela boken igenom. Genom att fylla i vad som gör en arg, vad man önskar och hur det var när man fick reda på att ens anhöriga var sjuk mm blir dagboken en hjälp i att sätta ord på det svåra. Bakom Dagboken står Bettina Edgren och Katrin Bartfai-Jansson (som jag hade glädjen att jobba med när vi tog fram Så funkar cancer-filmerna tillsammans med Eva Funck). Den är utgiven av föreningen Vissla.

OmslagDagboken InlagaDagboken

Jag hoppas att böckerna kan vara till nytta för både stora och små när livets vändningar gör att man kan behöva sätta ord på det svåra. 

En riktigt, riktigt fin jul önskar jag alla våra läsare.

//Johanna Perwe