Här kan du läsa utvalda artiklar ur Barncancerrapporten 2016.

Fokus i rapporten är barncancerforskningens infrastruktur – de register, biobanker och kunskapsnätverk som utgör grunden för att nå framgångar så att fler barn överlever barncancer.

Rapporten lyfter också risken för en stundande personalkris inom barncancervården. Det är en stor utmaningatt täcka barnonkologins behov av utbildad personal, inte minst i takt med ökade pensionsavgångar. Barncancerfondens utbildningsinsatser räcker inte och situationen riskerar att påverka den framtida överlevnaden vid barncancer.

Krisen inom svensk barncancervård är ett faktum

Bristen på vårdpersonal och specialister inom barnonkologi är det i särklass största hotet mot en bra barncancervård. Dagens läge är mycket bekymmersamt.

Läs mer

Så kan fler barn överleva

Att bota de sista tjugo procenten som inte överlever sin barncancer går inte att lösa snabbt. Det finns många utmaningar längs vägen. De största är att hitta nya behandlingar, fler samarbeten, tid och pengar, menar Klas Blomgren, läkare och medicinskt sakkunnig på Barncancerfonden.

Läs mer

Barncancerfonden utbildar för att rädda vården

Sedan flera år har Barncancerfonden uppmärksammat krisen inom barncancervården. Men det är hård konkurrens om resurserna. I dag finansierar och organiserar Barncancerfonden utbildningar för vårdpersonal för att råda bot på bristen på erfaren personal.

Läs mer

"Jag springer mellan rummen"

Den här dagen hinner hon inte äta frukost – och är nästan för stressad för att äta lunch. Kristina Stridh är barnsjuksköterska och har jobbat nästan tolv år inom barnonkologin. – Man känner sig otillräcklig och får springa från ett rum till ett annat, säger hon.

Läs mer

”Vi har tvingats att bli hobbyonkologer”

Fyraåriga Majken började behandlas för leukemi i november 2014. Sedan dess har mamma Lisa räknat till 25 olika läkare som tagit hand om dottern. – Vår dotter är allvarligt sjuk och jag blir osäker som förälder när jag känner att ingen har koll eller överblick. Vi föräldrar har blivit hobbyonkologer, säger Majkens mamma, Lisa Ståhl.

Läs mer

”Min drivkraft är att kunna lösa ett mysterium”

I dag botas många barn från leukemi, men forskarna förstår inte riktigt varför sjukdomen uppkommer. – Nu ska vi undersöka hur extra kromosomer i cellerna påverkar sjukdomen. Det kan ge oss svar på varför barn drabbas, säger Kajsa Paulsson, forskare på avdelningen för klinisk genetik vid Lunds universitet.

Läs mer

Forskningen räddade Norton

Norton Blad, 13 år, har överlevt sin leukemi – men med biverkningar. Forskarna arbetar för att framtida barn ska få mindre besvär av sin behandling. För att nå dit är de beroende av biobanker, register, nätverk och samarbeten – den infrastruktur som Barncancerfonden är med och stöttar.

Läs mer