Här kan du läsa utvalda artiklar ur Barncancerrapporten 2014.

Temat i Barncancerrapporten 2014 är hjärntumörer och neuroblastom.

Hjärntumörer är den näst vanligaste cancerdiagnosen hos barn i Sverige och neuroblastom är den diagnos där överlevnaden har ökat allra mest de senaste åren.

Allt fler barn överlever svår cancerform

Svenska och nordiska behandlingsresultat för neuroblastom är i toppklass, och blir allt bättre. Från 1999 till 2007 hade överlevnaden för barn med neuroblastom ökat från 61 procent till nästan 80 procent i de fem nordiska länderna.

Läs mer

Juice med Omega-3 kan bli ny cancerbehandling

Per Kogner och hans forskargrupp har sett att omega-3 fettsyror hämmar cancertillväxt. Nu pågår en ny studie där barn som har haft cancer ska få ett tillskott av fettsyrorna.

Läs mer

Ny karta över den strålade hjärnan

När Skandionkliniken öppnar 2015 i Uppsala blir det möjligt att på bred front använda protonstrålning vid behandling av cancersjuka barn. En behandling som är mer skonsam än klassisk fotonstrålbehandling.

Läs mer

Problemen efter cancer blir värre över tid

Barn som drabbas av hjärntumör riskerar problem med inlärning och minne efter behandlingen. Nu testar forskaren Klas Blomgren om stamcellstransplantation direkt i hjärnan kan läka skadorna.

Läs mer

Kunskap, känsla och kontroll

Att operera i en hjärna är ett hantverk. Det handlar om kunskap, psyke och manuell färdighet. Peter Siesjö är neurokirurgen som valde yrket av en slump. I dag opererar han de allra svåraste fallen av barnhjärntumörer. 13-årige William står på tur.

Läs mer

Tre av tio har stark ångest – tio år efter cancern

Att drabbas av cancer som barn eller tonåring kan leda till posttraumatisk stress, oro, nedstämdhet och ångest. Och det många år efter att man är friskförklarad, visar Louise von Essens forskning.

Läs mer

Cancer kan upptäckas tidigare med nanoteknik

Nanoteknik gör det möjligt att isolera cancerceller i blod med stor noggrannhet. Genom att använda sig av blodprov, så kallad liquid biopsy, kan läkarna upptäcka återfall betydligt tidigare än i dag.

Läs mer

Sju av tio drabbade barn har sena komplikationer

Studier i andra länder visar att omkring 70 procent av barncanceröverlevare har minst en sen komplikation och drygt 30 procent har en allvarlig eller livshotande sådan. Därför behövs det samordning och uppföljning, menar överläkare Lars Hjorth i Lund.

Läs mer

Eftervården för cancerdrabbade barn har stora brister

Uppföljning och rehabilitering för ett barn som har haft cancer är olika över landet och det finns inte några bestämda riktlinjer att följa. – Många släpps bara i väg. I dag räddar vi livet på många men hjälper dem inte efteråt, säger Ingrid Emanuelson, överläkare vid barn- och ungdomshabiliteringen i Göteborg.

Läs mer