”Jag hade ett blåmärke i pannan”

I Barncancerfondens nya kampanjfilmer syns barn som delar på orden ”barn” och ”cancer”. De är inte skådespelare. Ruben Wilund, som spelar huvudrollen i en av filmerna, har haft cancer på riktigt.

Många saker hör ihop med barn. Cancer gör det inte. Det tar Barncancerfonden fasta på i sin nya kampanjfilm.

Pojken som spelar det cancerdrabbade barnet i filmen är inte vilken skådespelare som helst. Han heter Ruben och har själv haft cancer, precis som sin karaktär. Han var bara två år gammal när det hände.

– Jag hade ett blåmärke i pannan även fast det inte hade hänt någonting, berättar Ruben.

Det hade dykt upp blåmärken lite överallt. Innan dess hade han haft halsfluss, feber och varit hängig och aldrig riktigt hämtat sig.

Läkarna upptäckte att han hade leukemi. Efter det behövde han vara på sjukhuset ofta. I över två år behandlades han med cytostatika. Ofta behövde han sövas för att ta prover i benmärgen och då brukade läkarna låtsas att hans gosedjurskanin också fick sovmedicin så att de kunde sova tillsammans.

– Den heter Kanin, säger Ruben.

Nu behöver han inte behandlas längre. Ruben har tidigare varit lite blyg, men när han fick frågan om att vara med och spela in film med Barncancerfonden så svarade han tvärsäkert ja. Dagen när badscenerna spelades in var roligast eftersom de fick bada och äta godis mest hela tiden.

– Vi fick bada i både pool och hav medan de filmade. Den dagen var bäst!

Ruben Wilund

Ålder: 8 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma Maria, pappa Oscar, lillasyster Elise och lillebror Fred.
Tycker om: Gymnastik, skateboard, skidor, bmx och Youtube.
Diagnos: Akut lymfatisk leukemi (ALL).