”Som att vara på två platser samtidigt”

Marta Borysenko hade precis flyttat till Sverige när hon fick diagnosen leukemi. Nu har hon debuterat som skådespelare i Barncancerfondens nya kampanj.

En trave färgglada böcker ligger staplade på ett blått golv, toppade med ett äpple. Invid sitter åttaåriga Marta, som har vänsterfoten pressad mot ett jättestort vitt ”C”, i fart med att putta undan ordet ”cancer”. Med sig har hon några penslar. Det kanske inte syns i filmen, men de finns där, i bröstfickan på hennes hängselbyxor.

– För jag tycker om att måla, säger Marta som just har debuterat som skådespelare.

Hon är faktiskt något av en konstnär. Förmågan upptäckte hon på sjukhuset. Där vistades hon länge eftersom hon fick leukemi bara tre år gammal, precis när familjen hade flyttat till Sverige från Ukraina. Det var svårt att förstå språket som läkarna och sköterskorna talade, men de var duktiga på kroppsspråk.

Hon fick många mediciner, och gav dem alla sina egna namn. Narkos till exempel, som hon fick en eller ett par gånger i månaden inför cytostatikabehandlingen i ryggmärgen, kallade hon för den vita medicinen.

– Den kittlade mig i huvudet och sedan somnade jag, berättar hon.

Nu har det gått några år sedan hon behandlades, hon kan fortfarande få ont i ena benet eller bli extra trött, och emellanåt måste hon åka tillbaka till sjukhuset för att ta blodprover. Men för det mesta är det bra. Hon har till och med börjat gå i konstskola.

Anledningen till att hon ville vara med i Barncancerfondens kampanj är att hon tycker att fler borde prata om barncancer.

– De borde berätta för andra hur svårt det är för hela familjen, så att andra vet att hjälp behövs.

Häromdagen såg hon en film med sin lillebror när hon plötsligt såg sig själv i en reklampaus.

– Det var så konstigt. För jag satt ju här hemma också! Det var som om jag var på två platser samtidigt.

Marta Borysenko

Ålder: 8 år.
Bor: Täby.
Familj: Mamma Natalie, pappa Sergey och lillebror Elio.
Tycker om: Att måla och teckna.
Diagnos: Akut lymfatisk leukemi (ALL).