”Jag orkade inte spela fotboll”

Vid inspelningen av kampanjen Barn och cancer hör inte ihop fick alla barn ta med sig en sak som de tycker extra mycket om. Valdemar Ling tog med sin fotboll och siktade ett hårt skott mot ordet cancer.− Jag sköt ner bokstäverna, säger han.

Reklamfilmen där Valdemar Ling är med har bland annat visats på Aftonbladets webbsida. Flera släktingar har sett filmen och hört av sig.

− Det var coolt att få vara med och göra en sådan grej, säger Valdemar.

När han var nio år upptäckte läkarna att han hade en hjärntumör. För att få bort den krävdes två operationer. Därefter fick han strålbehandling i 33 doser.

Under en och en halv månad åkte han in till sjukhuset varje morgon. Efteråt fick Valdemar välja om han ville gå till skolan eller åka hem och vila.

− Oftast gick jag till skolan. Jag ville hänga med, men ibland orkade jag inte vara kvar hela dagen, säger han.

Han berättar att det värsta med att vara sjuk var att han inte orkade vara med på fotbollsträningarna eller träffa sina kompisar.

− Vi kunde bara chatta på Facetime och köra onlinespel, säger han.

Då, när han var ”mitt i hela skiten”, var det riktigt jobbigt men nu mår han hur bra som helst. Tumören är borta och han är tillbaka på fotbollsplanen. Han tränar tre gånger i veckan, utöver matcherna, och tänker inte så mycket på cancern längre, förutom när han har återbesök på sjukhuset.

− Jag ska dit imorgon och se att allt är lugnt. Vi ska titta på resultaten från röntgen och de kollar att jag kan stå på ett ben. Jag är inte orolig men det är lite tråkigt att missa halva dagen i skolan.

Valdemar Ling

Ålder: 11 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Jenny Ling, pappa Alexander Ling, lillebror Ivar och storasyster Matilda.
Tycker om: Alla sporter fast mest fotboll. Och så gillar han dataspel.
Diagnos: Hjärntumör (färdigbehandlad).