”Jag gillar musik och gos”

Trots att han har en tumör som begränsat honom till 20 procents synkapacitet betraktar han inte sig själv som sjuk. Möt sjuårige Julius Petterson, ett av barnen i Barncancerfondens kampanj.

Bullar, kakor, pannkakor och saft.  Det var stor fest när Julius for till en studio i centrala Stockholm för att putta undan ordet ”cancer” från ordet ”barn” framför kamerorna.

– Jag vill hjälpa andra barn som är sjuka, berättar han som skäl till att han ställde upp.

Men att dela på orden ”barn” och ”cancer” är inget som Julius bara gör som en symbolisk handling i en reklamfilm. Han gör det dagligen.

– Jag är inte sjuk! understryker han bryskt.

Visst har han en synnervstumör, troligen redan från födseln. Och nog har hans syn långsamt försämrats med tiden. Men han har lärt sig att leva med den, anpassat sig. Så han ser inte sig själv som ett sjukt barn. För en utomstående märks det inte heller. Han går i skolan som alla andra barn, handlar godis på mataffären och tränar friidrott.

Tumören kan på grund av sin placering inte opereras bort, men Julius är ett av de första barnen i landet att behandlas med så kallade MEK-hämmare, en medicin som programmerar om cellerna i kroppen och ger bieffekter som utslag på kroppen. Det till skillnad från den traditionella cytostatikabehandlingen som måste genomföras på sjukhus och vars funktion är att slå ut cellerna helt, vilket leder till illamående och trötthet. Förhoppningen är att synen inte ska försämras mer och att tumörens tillväxt ska stanna av.

Julius har redan axlat rollen som tv-stjärna. Men det han egentligen vill bli är kock. Det märks inte minst på hans svar på frågan om vad han minns från inspelningen.

– Vi var vid Brillo!

Taverna Brillo alltså, ett italienskt brasseri för finsmakare på Stureplan i Stockholm. När familjen går på Sturehof ser han alltid till att kika in i köket, och när han hade ”Min stora dag” fick han laga mat med Niklas ”mat-Niklas” Ekstedt.

Men mat är inte allt Julius tycker om. Han hade med sig två föremål till inspelningen.

– Ett munspel och ett gosedjur ... för att ... jag gillar musik och gos!

Julius Pettersson

Ålder: 7 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma Helena, pappa Johan och lillasyster Cleo.
Tycker om/intresse: Matlagning, gos och musik.
Diagnos: Opticusgliom, en godartad synnervstumör.
Behandling: Operation, cytostatika och MEK-hämmare.