"Jag var sjuk för länge sedan"

Varga-Lo Helander var bara tio månader gammal när läkarna upptäckte hjärntumören långt in mot hjärnstammen. Behandlingen minns hon inget av men hon vet varför hon har ”bulan” på huvudet.

Varga-Lo är ett av barnen som är med i Barncancerfondens kampanj ”dela ordet”. Hon bor i Stockholm och ser ofta reklamen i tunnelbanan.

− Hon stannar varje gång och säger ”titta, det är jag!” eller ”den har jag gjort”, berättar mamma Patrizia Helander.

I kampanjfilmen syns olika barn som puttar ordet ”cancer” bort från ordet ”barn”. Något som inte syns i filmen är när Varga-Lo tog ett bett av bokstäverna i frigolit.

− De fick limma fast den biten igen, skrattar Patrizia.

Varga-Lo var bara fem månader när föräldrarna såg de första tecknen på hjärntumören. Det första de reagerade på var att hon ibland liksom tappade kontrollen över sitt huvud så att det föll ner. Sedan kom sjukdomarna en efter en: förkylning, öroninflammation, krupp, RS-viruset, kräkningar och utslag på kroppen. På röntgen syntes en tre centimeter stor hjärntumör och världen brakade samman för familjen. Varga-Lo genomgick en komplicerad operation och en jobbig behandling med cytostatika. Medicinen sprutades in i hjärnan genom en omaya-dosa som fortfarande sitter kvar som en liten bula uppe på huvudet. Så länge dosan inte är till besvär är det onödigt att ta bort den. Det där vet Varga-Lo.

− Jag var sjuk för länge sedan, brukar hon förklara om ”bulan” och ”märkena” efter slangarna.

Hon tycker om att titta på bilder från när hon var bebis och många av bilderna är tagna på sjukhuset. Hon är fortfarande där ibland för kontroller och de bekräftar att ”den dumma knölen” är borta.

Varga-Lo Helander

Ålder: 3,5 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma Patricia Helander och pappa Jack Hautala Andstedt.
Tycker om: Att sjunga och lyssna på musik. ”Hon sjunger från att hon öppnar ögonen till att hon somnar”.
Diagnos: Medulloblastom (färdigbehandlad).