En halv miljon räcker till att starta ett forskningsprojekt

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Men i många år har överlevnaden legat stilla kring 85 procent. Och 85 procent räcker inte. Den enda vägen framåt är forskning. För 500 000 kronor kan en forskare starta upp ett nytt projekt.

Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna 1-14 år. Sedan 1970-talet har överlevnaden ökat från ett par procent till drygt 85 procent, men de senaste åren har utvecklingen stannat av. För att rädda de sista 20 procenten krävs nya behandlingsmetoder och nya mediciner – och då behövs forskningen.

Men forskning tar tid och kostar pengar – och vägen fram till att starta upp ett projekt är lång. Det krävs mycket tid för komplicerade tillståndsansökningar, att skapa nätverk och för att dokumentera och registrera resultat.

– Vi har många forskare jämfört med andra fält men självklart krävs det fler, med rätt bakgrund, som vill ägna mycket av sin tid till forskning. Utan många forskartimmar blir det svårt att nå framgång, säger Klas Blomgren, en av de forskare som får anslag från Barncancerfonden.

För 500 000 kronor kan Barncancerfonden ge ett startanslag till ett nytt forskningsprojekt under ett år, till exempel till en ung forskare i början av karriären eller en forskare från ett annat område som börjar studera barncancer – projekt som annars har svårt att hitta finansiering i konkurrensen med etablerade forskare på fältet.