Psykoterapeutens tips för dig som orolig förälder med anledning av coronaviruset

Behåll lugnet och var en trygghet för dina barn, det är psykoterapeuten Lena Falcks råd till föräldrar som känner oro inför coronaviruset.

Lena Falck är legitimerad psykoterapeut och ansvarar för Barncancerfondens digitala samtalsstöd för familjer vars barn behandlats för hjärntumör. I samtal med henne vill nu allt fler familjer, båda vuxna och barn, prata om sin oro för coronaviruset.

– De familjer som varit med om att ett barn drabbats av cancer slungas på många sätt tillbaka till hur det var när barnet behandlades. De kollar efter symptom och undrar om barnet kan bli lika sjukt nu som då, säger hon.

Många föräldrar oroar sig för att deras barn kan vara extra känsligt för att drabbas av viruset. Lena Falck understryker att det därför är viktigt att ta kontakt med ansvarig läkare för att få svar på vad som gäller för det egna barnet. Samtidigt, menar hon, bör man som förälder undvika att låta sin egen oro spilla över på barnen.

– Det är som förälder viktigt att göra saker för att minska oron hos sig själv. Den här situationen är speciell för alla och då är det desto viktigare att inte överreagera inför barnen. Barn är kloka – de ser och förstår vuxnas reaktioner och det räcker för dem att titta på hur du som förälder ser ut efter att du tittat på nyheterna för att de ska förstå att du är orolig.

I sina samtal med föräldrar beordrar hon dem därför ofta ut på promenad eller springtur och uppmanar dem att försöka göra saker som skapar trivsel även när man nu behöver leva lite mer isolerat.

Även om man som förälder lyckas behålla lugnet och skapa en fungerande vardag är det naturligt att barnen kommer vilja prata om corona. Då är det viktigt att göra det på barnens nivå och att se till att förklara den information som barnet snappar upp.

– Som förälder får man försöka tänka lite på hur och vad man säger eftersom barn reagerar och tänker annorlunda än vuxna. Man kan till exempel titta på Lilla Aktuellt tillsammans och vara med och förklara det man just sett för barnen, säger Lena Falck.

Lenas tips till föräldrar

1. Ta kontakt med ansvarig läkare

Om du är orolig för att ditt barn är extra känsligt för att drabbas av viruset, ta kontakt med barnets läkare för att få svar och agera utifrån det.

2. Prata på barnens nivå

Att lyssna på nyheterna varje timme hjälper varken föräldrar eller barn. Se hellre på Lilla Aktuellt tillsammans och prata igenom det som sägs där och titta på andra nyheter när barnen gått och lagt sig.

3. Försök minska ångesthalten i huset

Försök hitta saker som skapar trivsel under den rådande situationen. Ta med familjen ut i skogen på en fika eller gå en promenad. Att baka, eller titta på en bra film är också bra sätt att fokusera på annat för en stund.  

4. Undvik att drabbas av panik

Det här är en helt ny situation för alla och därför saknar vi verktyg för att hantera det. Det väcker därmed en stark känsla av oro hos många. Försök att fokusera på att hitta ett lugn hos både dig själv och dina barn, lev så normalt som det bara går.