Jane deltar i kändisstafetten - för sin dotter och alla andra drabbade

Melina var 4 år när hon drabbades av cancer. Hon diagnostiserades med akut myeloisk leukemi (AML), en cancersjukdom som följdes av flera komplikationer. Melinas mamma Jane har kämpat för att orka med motgångarna, de tuffa beskeden och ovissheten under dotterns sjukdomstid.

IMG_9956-720X405.png

Jane kände ett behov av att få skriva om det familjen gick igenom, och började dela texter och bilder kring Melinas resa på Instagram. Hon möttes av mycket kärlek och stöd, och har fortsatt att dela med sig av sina tankar, oro och glädje kring Melina och livet.

Jane vill hjälpa till att uppmärksamma barncancer och uppmuntra fler till att bidra till Barncancerfondens arbete. Hon deltar imorgon i en spinningstafett på Norrmalmstorg tillsammans med bland andra Penny Parnevik, Michel Tornéus, Staffan Olsson och Daniel Paris.  

Imorgon är det dags för Kändisstafetten som kickar igång årets Spin of Hope. Varför valde du att ställa upp och tävla och vad har du för förväntningar på eventet?  

- För mig kändes det självklart att vara med. Jag bär ständigt känslan ”hur kan jag göra mer för Barncancerfonden som kan driva forskningen framåt?” Oavsett om det handlar om större eller mindre projekt eller event så gör bidrag skillnad. Oavsett om det är stort eller litet. Jag blir rörd av tanken på att vi alla som är med på fredag vill göra detta tillsammans för Barncancerfonden.  

Din familj drabbades av ett cancerbesked när er dotter Melina fick diagnosen AML. Vad händer med en familj när den mottar ett barncancerbesked? Hur har ni tagit er igenom det? 

- När vi fick beskedet så pulveriserades hela vår vardag. Vi föll ner i ett avgrundsdjupt hål. Det enda som går att göra är att ta en stund i taget. Att verkligen försöka vara här och nu. Alla tankar på framtiden gjorde mig livrädd. Våra familjer och vänner har varit ett enormt stöd som verkligen hjälpt oss att hantera svåra dagar. Jag är även enormt tacksam för det stöd jag fått genom sociala medier. Så många har delat med sig av sina erfarenheter vilket också hjälpt mig väldigt mycket.  

Hur har Melinas syster Molly påverkats av Melinas sjukdom?  

- Jag har svårt att säga just nu hur Molly påverkats. Kanske kan det vara så att det visar sig mer när hon blir äldre. Tjejerna är väldigt kärleksfulla mot varandra, men syskonbråkar också titt som tätt. Molly tycker om att följa med till sjukhuset och vill gärna ta stick i fingret precis som Melina.  

Hur mår Melina idag?

- Melina har fått behandling för AML och nu går vi på kontroller och tar blodprover en gång i månaden. Melina har börjat förskoleklass och något vi märker är att hon ofta är trött, och blir trött av för mycket ljud så det är viktigt att hon får vila. Men hon är en glad och underbar unge!  

Vilket stöd behöver barncancerdrabbade familjer? Vad har hjälpt er och varit viktigt i er process? 

- Jag tycker att det finns att jobba på kring stödet för cancerdrabbade familjer. Att försöka återgå till en vardag är svårt efter lång tid på sjukhus efter behandlingar, trauman och allt som man som familj gått igenom. Det som hjälpte oss var att vi fick gå till psykolog under lång tid och bearbeta trauman. Stöd från vänner och familj för att sakta ta oss ut till aktiviteter igen. Viktigt i processen har varit att få prata om det som sker och hänt.  

Kan du dela med dig av en ögonblicksbild som du alltid kommer bära med dig från Melinas sjukdomstid?

- Det finns många stunder som etsat sig fast i minnet. Stunder som verkligen påminner om det vackra i livet. Jag älskar hur Melina ville klä sig i det glittrigaste av klänningar och leka att moroten var en mikrofon. Med droppställningen bredvid sig hoppade och dansade hon över slangarna som vi fick försöka vara snabba med att skydda. Att lekfullheten och glädjen så många gånger fick ta plats även fast livet var så otroligt tufft.  

Om Jane

Vem: Jane Oksanen, 31 år, Vagnhärad.

Familj: Döttrarna Melina, 6 år och Molly, 3 år. 

Bakgrund: Dottern Melina har behandlats för cancerformen AML.

Kändisstafetten är ett teaserevent inför Spin of Hope som äger rum 25-26 mars i hela landet. Alla pengar som samlas in under kändisstafetten och Spin of Hope går till den livsviktiga forskningen och ger stöd till cancerdrabbade barn och deras familjer. 

Om Spin of Hope - kändisstafett

Den 18 mars mellan klockan 11 och 17 mitt på Norrmalmstorg i Stockholm utmanar några av Sveriges mest folkkära profiler så som Hasse Brontén, Penny Parnevik och Dragomir Mrsic idrottslegendarer som längdhopparen Michel Tornéus, fightern Madeleine Vall och före detta handbollsspelaren Staffan Olsson i en intensiv spinning utmaning. Under sex timmar tävlar lagen om att cykla längst distans på varsin spinningcykel. 

Alla pengar som samlas in under stafetten går till den livsviktiga barncancerforskningen och ger stöd till drabbade barn och deras familjer. 

Läs mer här.