Nyheter och reportage

Här kan du läsa mer om aktuell barncancerforskning och reportage om Barncancerfondens forskare.

hjärnskador.jpg

AI-projekt ska förbättra behandling av barncancer

Utvecklingen av artificiell intelligens, AI, i sjukvården går i snabb takt. Nu finansierar Barncancerfonden två projekt som ska hjälpa läkare att i framtiden mer exakt kunna avgränsa tumörer inför behandling med hjälp av AI för att förbättra diagnostik och behandling.

Läs mer
GustafLJungman.jpg

Luftkylare ska förebygga smärtor i munnen hos cancersjuka barn

En av de vanligaste – och smärtsammaste – biverkningarna av cytostatika- och strålbehandling är mucosit, att sår och blåsor i munnen utvecklas. Gustaf Ljungman vid Uppsala universitet får ett projektanslag i medicinsk teknik från Barncancerfonden för att fortsätta arbetet med en luftkylningsanordning som ska förebygga att problemen uppstår.

Läs mer
_DSC7552.jpg

Näsvibrator kan minska sena komplikationer efter hjärntumör

Efter en strålning av hjärnan startar en inflammation som åldrar hjärnan och gör den känsligare för påfrestningar. Men mekanisk stimulering i näshålan tycks hejda denna process. Nu får Klas Blomgren, professor i pediatrik vid Karolinska Institutet, ett anslag i medicinsk teknik från Barncancerfonden, för att studera fenomenet.

Läs mer
Ture värmer finger.jpg

Ture utmanar stickrädslan

När Ture var fyra år drabbades han av leukemi. Det var mycket som var jobbigt vid insjuknandet men att ta blodprov gick ganska bra – ända tills Ture var med om en traumatisk upplevelse. Nu har han gjort en bok som hjälper honom att hantera provtagningen bättre igen.

Läs mer
soffan_namn_720x405_webb.jpg

Hopp om livet

Barncanceröverlevare träffar forskare för att ställa sina frågor direkt.

Se filmerna här