Ride of Hope – cykelloppet där åldern inte spelar roll

Det spelar ingen roll hur gammal eller hur snabb du är. Under cykelloppet Ride of Hope cyklar alla mot samma mål – att samla in pengar till Barncancerfonden.

I slutet av juli i år är det elfte gången som cykelloppet Ride of Hope genomförs och i år går sträckan mellan Lund och Stockholm. Deltagarna kan själva välja om de vill cykla hela sträckan på 114 mil, om de bara vill delta enskilda dagar eller under den avslutande helgen. Genom att betala anmälningsavgiften bidrar alla deltagare till att samla in pengar till Barncancerfondens viktiga arbete för att utrota barncancer.

Att cykla mellan 10 och 17 mil om dagen i åtta dagar är ingen enkel utmaning, oavsett hur vältränad du är – eller hur gammal du är.

– Alla som cyklar gör det för Barncancerfonden. Det spelar ingen roll vem som är bäst eller sämst, allas insats har lika stort värde, säger Frida Mellström som cyklade för första gången i fjol.

Då var Frida endast 18 år – och loppets yngsta deltagare.

– Jag kanske är lite konstig på det sättet. Cyklingen är mitt intresse och det är inte så många i min ålder som cyklar, säger hon.

I år ska Frida cykla igen och även i år har hon både mamma och pappa med sig längs vägen. Förra året tyckte Frida att det var skönt att ha sina föräldrar i närheten men i år känner hon sig mer säker.

– Det känns hur lugnt som helst, nu vet jag ju att jag klarar av det. Dessutom känner jag ju redan många av de andra deltagarna, säger hon.

En cyklist som imponerade lite extra på Frida förra året var Curt Löfqvist som med sina 80 år var loppets äldsta deltagare. Förra året var första gången han var med och trampade hela veckan. 

– Det var jätteskojigt! Man kan inte tro det, men det var väldigt mycket skratt hela tiden, till och med i uppförsbackarna, säger Curt.

Han uppskattar att det inte är fokus på prestation utan att deltagarna cyklar i sin egen takt och pratar och umgås under vägen.

– Det är väldigt roligt för mig att få cykla med lite yngre människor. Umgås jag med folk i min egen ålder tar det ju inte ens fem minuter innan alla börjar prata om sjukdomar, säger han.

Cyklingen gav mermak och i år är Curt – som nu har hunnit fylla 81 – med igen.

– Det ska bli spännande att cykla en ny sträcka, jag har inte cyklat så mycket söderöver, säger Curt som annars cyklar mest i trakterna av Upplands Väsby. Man upplever mycket mer när man cyklar än när man kör bil, det är stor skillnad.

Curt ser fram emot att få träffa sina cyklingskompisar från förra årets lopp, men misstänker att han även i år kommer att vara den äldsta deltagaren.

– Jag brukar vara äldst – men så länge jag får vara med och samla in pengar till Barncancerfonden så tycker jag att det är kul!

För Curt handlar cyklingen om att må bra och ha roligt.

– Det måste vara skojigt! Ska jag ge ett råd till yngre cyklister så är det just det. Man ska inte cykla och känna att det är lite småtråkigt, säger han.

Cyklingen är också ett sätt att koppla av, ta in naturen och tänka på annat.

– Jag använder cykling lite som andra använder yoga. När jag fortfarande jobbade så var jag betydligt snällare de kvällar som jag hade cyklat hem från jobbet, säger Curt.