”Vi älskar att cykla!”

Förra sommaren valde familjen Mellström från Stockholm en annorlunda semester – de cyklade 120 mil genom Sverige och var samtidigt med och samlade in drygt 1,3 miljoner kronor till Barncancerfonden. I år gör de om samma sak igen.

Det åtta dagar långa cykelloppet Ride of Hope arrangeras i år för elfte gången. Loppet är ingen tävling utan alla cyklar mot samma mål – att samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden. Förra året gick loppet på sträckan Umeå–Stockholm, i år är det dags för den södra delen av Sverige. I slutet av juli går starten från Lund, och åtta dagar senare rullar cyklisterna in i Stockholm.

Några av deltagarna är familjen Mellström, med mamma Anna, pappa Krister och 19-åriga dottern Frida.

– Vi är en aktiv familj. Vi älskar att cykla och gör det ofta tillsammans, både på sommaren och vintern, säger Anna Mellström.

Förra året var det premiär för Frida men hennes föräldrar är rutinerade cyklister som har trampat in mycket pengar till Barncancerfondens viktiga arbete genom åren. Att då 18-åriga Frida skulle hänga med de cirka 120 milen var självklart för henne själv – men kanske inte för folk i hennes närhet.

– Många släktingar och vänner försökte avråda mig från att cykla, men det gjorde bara att jag blev ännu mer bestämd. Det var lite jäklar anamma – jag ville verkligen visa att jag kunde klara av det, säger Frida.

Förra året cyklade Frida i samma fartgrupp som sin mamma Anna och även i år planerar de att genomföra loppet tillsammans.

– Det känns enklare i år än förra året, men det är klart att det är skönt att ha sina föräldrar som en trygg punkt, säger Frida.

Även för mamma Anna känns det lugnt inför årets upplaga.

– Det känns som att hon kommer att fixa det här galant, jag känner ingen oro alls. Hon har fått många nya vänner som hon längtar efter att träffa så det känns som allt kommer flyta på bra.

Förra året var Anna mån om att se till att Frida fick i sig energi och vätska vid varje depåstopp, men i år tänker hon släppa lite mer på mamma-kollen.

– Fast det är klart, lite hönsmamma är man väl alltid som förälder.

Att tillbringa varje vaken timme med sina föräldrar, och dessutom göra något så ansträngande som att cykla åtta dagar i sträck, det är det inte alltför många tonåringar som skulle tacka ja till. Men Frida har inget emot att umgås med sin familj, tvärtom.

– Vi är kanske lite konstiga på det sättet, men vi umgås alltid jättemycket och sportar mycket tillsammans, säger Frida.

Anna ser fram emot att återigen få cykla den södra sträckan, som är annorlunda än den familjen trampade fram förra året.

– Det är ett varierande landskap, med mycket vacker natur. Jag ser mest fram emot etappen mellan Lund och Halmstad. Då cyklar vi längs kusten och det är verkligen jättefint.

För Frida är det en ny upplevelse som väntar.

– Det ska bli roligt att se en annan del av Sverige. Och jag hoppas att det inte är lika många uppförsbackar som förra året.