Charlie och Celiine gillar härligt häng på stranden.
Bild från: Gisela Lundqvist

Veckan i Byske blev ett minne för livet

Barncancerfonden Norra har länge erbjudit olika möjligheter till rekreation för cancerdrabbade familjer. För familjen Heikka/Lundqvist i Umeå blev en vecka på Byske Havsbad höjdpunkten under en annars tung sommar.

– Det var underbart att få åka iväg och få miljöombyte, och bara vara tillsammans, säger Gisela Lundqvist.

Familjen består av mamma Gisela, pappa Tom, storasyster Celiine, 8 år, och lillebror Charlie, 6 år. Charlie insjuknade i leukemi sommaren 2017, och är fortfarande under behandling.  Det har varit en påfrestande tid för hela familjen.

– När man är i den situationen är inte orken den bästa, och det var skönt med något uppstyrt, ett färdigt erbjudande, säger Gisela. Det var bra att få hyra en hel vecka så vi hann ta det lugnt och komma ner i varv. Vi tyckte också att det var skönt med närheten till Umeå, om det skulle hända något.

Med ett långvarigt sjukt barn drabbas privatekonomin, samtidigt som behovet av miljöombyte och återhämtning är stort. Barncancerfonden Norra ger bland annat familjer möjlighet att få bidrag för att åka på en resa, eller att få paus och återhämtning i ett rekreationsboende. Föreningens stuga Tomtebo i Hemavan är ett välbesökt resmål året om och samarbete med Byske Havsbad har gett familjer möjlighet att hyra en stuga till reducerat pris, något som har varit mycket uppskattat.

Gisela berättar:

– Det var hur mysigt som helst i Byske. Vi hade verkligen sett fram emot att få åka allihopa. Vi brydde oss inte så mycket om vädret - det var bara skönt att komma iväg och få vara tillsammans. Att se barnen springa runt vid havet, leta småfisk och snäckor var helt underbart. Man kände sig som en vanlig familj igen.

Stugorna vid Byske Havsbad ligger vackert beläget, och det finns många aktiviteter som passar barnfamiljer. När havet inte håller badtemperatur finns en tempererad pool, vattenrutschkanor och barnpool. Det finns minigolf, Segway, cyklar och luftland. En fördel med att det finns mycket på plats är att det inte är nödvändigt att åka iväg för att hitta aktiviteter, något som också hjälper föräldrarna att koppla av.

Veckan i Byske blev verkligen ett fint minne för livet. Även om Charlie var sjuk så var det fantastiskt att kunna åka och vi hade så roligt tillsammans, säger Gisela. Man är så tacksam över allt Barncancerfonden Norra ordnar, man blir verkligen rörd.