Åke Norman.

"Det går liksom inte över, möjligen bleknar en aning"

Åke Normans barnbarn Melker gick bort i juni 2012, och sedan dess har han haft ett starkt engagemang för Barncancerfonden Norra. Genom åren har Åke, tillsammans med hustrun Kerstin och andra i hans närhet, bidragit med över 400 000 kronor till föreningen.

 – Att besöka Melker på sjukhuset i Umeå satte otroliga avtryck. Det var så fruktansvärt att se alla sjuka barn, och jag kände att jag ville bidra på något sätt.

Eftersom musik varit en stor del av Åkes liv dök en tanke upp att starta ett band bestående av sönerna Patrik, Roger (Melkers pappa), Björn och deras musikervänner. Tanken med bandet var att skicka 100 % av intäkterna till Barncancerfonden Norra och Hjältarnas hus. Bandet fick namnet Dackaran, efter platsen Dacke där Åke har vuxit upp. Det var också en plats som Melker tyckte väldigt mycket om att vara på.

Sedan dess har Dackaran sålt skivor, haft spelningar och ordnat galor som tillsammans inbringat över 400 000 kronor.

Att skriva blev ett sätt att bearbeta sorgen

Efter Melkers bortgång började Åke även att skriva dikter som tillslut blev en diktsamling. I diktsamlingen har Åke samlat betraktelser om det liv som faktiskt fortsätter efter en tragisk händelse.

 – Under och efter den perioden hamnade vi alla i ett svart tomrum där skrivandet av dikter fick bli min egen terapi för att härda ut och försöka förstå hur ett barn som hade livet framför sig skulle måsta lämna det alltför tidigt. Kanske kan boken också hjälpa någon annan att sätta ord på känslor som man knappt trodde fanns. Det går liksom inte över, möjligen bleknar en aning, säger Åke.  

Barncancerfonden Norra vill rikta ett varmt tack till Åke och alla i hans närhet som med stort engagemang och hjärta bidrar till vår verksamhet.

 

Plåstret

Olika dagar föder olika känslor.

Tankar som ger energi avlöses av sådana som tar kraft.

Tacksamhet för det som inte händer,

förståelse för det som trots allt ändå sker.

Letar efter ett plåster som kan hjälpa till med läkningen.

Ett med klister så starkt att inget,

nej inget kan få det att lossna,

Ty om så sker blottas ännu en gång ett sår

som sakta men säkert kommer att bli mindre,

men som aldrig försvinner,

utan efterlämnar ett ärr

ett ärr som minner om det vi alla gått igenom.

Älskade Melker.

Åke Norman

 

Kontakta gärna vårt kansli om du är intresserad av att köpa diktsamlingen.