Edwin, på Barn 3 i Umeå.

Edwin genomgår sin andra cancerbehandling

Edwin, 15 år, från Skellefteå, har haft tuffa år på sjukhuset. Just nu går han igenom sin andra cancerbehandling.

Edwin insjuknade i Osteosarkom våren 2020, och fick genomgå den intensivaste cytostatikabehandlingen, och tvingades amputera sitt vänstra ben från knät. I april 2021 var han färdigbehandlad, men i december hittade de en ny tumör i bäckenet.

 – Jag hann vara hemma 8 månader, gick i skolan och försökte lära mig gå. Tre dagar efter min födelsedag, den 13 januari, opererades jag igen, berättar Edwin. 

Just nu är han på plats på Barn 3 i Umeå för strålbehandling under 7 veckor. Där fyller han sina dagar med skola, träning och datorspel eller ipaden.  

 – Det är irriterande att det inte finns en strålningsmaskin i Skellefteå, eftersom själva strålningen bara tar 15 minuter per dag, säger Edwin.

Edwin berättar att även om hans ork är påverkad och han har ont, så är den behandling han får nu skonsammare än den cytostatikabehandling som han fick under 2020.

 – Jag fick mukosit och hade så ont i munnen att jag inte kunde äta eller ens prata. Jag fick en morfinpump för att klara av smärtan. Dessutom gjorde cytostatikabehandlingen att jag fick tinnitus.  

Behandlingsperioderna kan vara många och långa, och Edwin saknar sitt liv hemma.

 – Jag längtar så klart efter familjen, vår hund Enzo och kompisarna. Det här är ju en barncanceravdelning. Och även om det finns saker att göra, är det ju ofta så att barn inte mår bra nog för att hitta på något, säger Edwin.

I framtiden drömmer Edwin om att bidra till Skellefteås tillväxt.

 – Jag skulle vilja bli landskapsarkitekt, och då är Skellefteå en perfekt stad att bo i. Där händer mycket just nu.