Kalle och Helen Palo - två dansanta eldsjälar

Insamlingen går som en dans

Bugg, fox och boggie woggie – vad har det med barncancer att göra? Den gemensamma nämnaren heter Helen och Kalle Palo – två dansentusiaster och eldsjälar i Barncancerfonden Norra.

För både Helen och Kalle har dansen alltid varit en stor del av livet. De träffades på en danskurs, där Kalle var ledare. De gifte sig och fick tre pojkar – Melwin, Filip och Sebastian. Men 2009, när Filip var sju år, drabbades han av en aggressiv T-cellsleukemi. Det första året var Filip mycket sjuk och låg inlagd större delen av tiden.

– Miljön på sjukhuset var ganska tråkig, och det fanns inte så mycket att göra de dagar han mådde lite bättre, berättar Helen. Han fick en ryggsäck med saker från Barncancerfonden Norra, och den blev han mycket glad över.

En vän till familjen startade en insamling i samband med sin 50-årsdag. För pengarna köpte Helen och Kalle spel, filmer och annat till sjukhusavdelningen, och idén om fler insamlingar var född.

– Vi kände tidigt att vi ville engagera oss, säger Helen. Även fast vi själva var mitt i sjukdomen kände vi starkt att vi även ville hjälpa andra. Engagemang föder engagemang, och vi märkte snart att även fler tog initiativ.

Eftersom Helen och Kalle var aktiva inom dansen, kändes det naturligt att kombinera de två hjärtefrågorna. De driver Dansfirman i Piteå och där säljs fika och lotter på danserna till förmån för Barncancerfonden Norra. Ofta hyrs kända dansare in som instruktörer, vilket brukar sätta extra fart på intresset. I september i år hölls en kurs av Ronie Saleh, världsartist i Foxtrot – en helg där 108 dansare deltog, och som drog in över 8 000 kronor. Samma vecka genererade ett samarbete med matföretaget Råvara ytterligare 5000 kronor.Danshelg med Roine Saleh

För Helen och Kalle känns det viktigt att kunna hjälpa andra och totalt bidrar deras insamlingar med ungefär 30 000 kronor per år till föreningen. Under Filips sjukdomstid var dansen också ett viktigt sätt att hitta styrka och energi. Kalle berättar:

– När Filip blev sjuk isolerade jag mig först. Men dansen har alltid funnits där som en ljuspunkt i allt det mörka. Att få komma ut en stund och träffa andra, att få röra på mig - det gav mig ork att fortsätta.

Engagemanget i Barncancerfonden Norra har gett Helen och Kalle tillfälle att träffa andra i samma situation, något de tycker har varit värdefullt.

– Att engagera sig är givande på många sätt, inte minst för att man får träffa andra och utbyta erfarenheter, säger Helen. När ett barn blir sjukt är det viktigt att även ta hand om föräldrarna – föräldrar som blir stärkta orkar vara ett bättre stöd för sina barn.

2012 var Filip färdigbehandlad, men han är fortfarande inte friskförklarad, eftersom återfallsrisken är stor, och han går på regelbundna kontroller. Trots att han missat mycket av sin skolgång har han klarat av att komma ikapp. Han mår idag bra och nästa år fyller han 18 år.

– Livet förändras efter en sådan här upplevelse, säger Helen. Förut sa vi ofta ”det gör vi sen”. Idag skjuter vi inte upp saker utan tar vara på tiden och njuter av att kunna göra saker tillsammans.

Filip med brorsonen Nelion