Tusentals ljus för att uppmärksamma den internationella barncancerdagen

Ljus i norr och succé i Sundsvall

Lördag den 15 var den internationella barncancerdagen, då drabbade barn och ungdomar hedrades världen över. Här i den norra regionen uppmärksammades dagen på flera olika håll.

I Sundsvall gick insamlingsgalan EQ of Hope av stapeln, med målet att samla in 100 000 kronor till Barncancerfonden Norra, ett mål som nåddes med råge. Arrangemanget började redan under veckan med en nätauktion och avslutades under lördagen med familjeaktiviteter på dagen och ett stort musikarrangemang med lokala artister under kvällen. Två av arrangörerna är Anna-Maria Byström och Åke Norman, båda med erfarenhet av att någon nära drabbats av barncancer. De är mycket nöjda med resultatet av galan.

- Overkligt, säger en lycklig Anna-Maria Byström. Det är ju första gången vi gör en sådan här gala och responsen har varit fantastisk, fortsätter hon.

 - Stort tack till alla! säger Åke Norman, som även är kapellmästare i Dackaran, ett av banden som spelade under kvällen. 31 lokala musiker har ställt upp och spelat för Barncancerfonden Norra, och en massa människor har slitit för att göra detta möjligt.

Under lördagskvällen hölls Melodifestivalens tredje deltävling i Luleå. I förshowen hölls en ljusmanifestation och skenet från tusentals mobiltelefoner lyste upp mörkret i arenan. På plats på scenen fanns, tillsammans med mamma Emmelie, 8-årige Noel Mangold Bäckman som tidigare behandlats för cancer.

- Varje dag får en familj i Sverige beskedet att deras barn drabbats av cancer, säger Emmelie. För de som drabbats är stödet från omgivningen, vänner och familj så oerhört viktigt. Därför är det så fint att denna dag tända ljus och visa vårt stöd för barn och familjer som kämpar mot cancer.

I Backe utanför Strömsund, glimmade ett marschaller i form av ett hjärta i mörkret, och runtom i gårdarna tändes ljus. Uppslutningen var stor i den lilla jämtländska byn, som på bara 600 invånare lyckades samla ihop över 7000 kronor till föreningen.

- Det känns viktigt och fint att uppmärksamma den här dagen och alla barn som drabbats av cancer, säger Monika Kaminska, som initierat arrangemanget.

På Barn 3 i Umeå hade barnen under veckan pysslat ljuslyktor att tända i fönstren, och på lördagskvällen bjöds familjerna på god middag och marschaller tändes på sjukhusets innergård.

Allt engagemang  under den internationella barncancerdagen och alla ljusen som glimmade i norr under kvällen förmedlar ett viktigt budskap: Barn och cancer hör inte ihop.