Therese Helmersson, till vänster, tillsammans med Marita Vikström Larsson.

"Världens bästa jobb, på världens bästa arbetsplats"

I september 2021 började Therese Helmersson som ny konsultsjuksköterska på barncanceravdelningen i Umeå. Där arbetar hon, tillsammans med Marita Vikström Larsson, med att stötta barn och familjer som drabbas av barncancer.

– Jag har världens bästa jobb, på världens bästa arbetsplats, säger Therese.

En konsultsjuksköterskas roll är att vara familjens kontaktperson på sjukhuset under vårdtiden och efter avslutad behandling, och på så sätt ge kontinuitet och stöd till hela familjen. I vår region har vi två konsultsjuksköterskor, en med inriktning mot barn med barncancer och en med inriktning specifikt mot barn med hjärntumör.

Therese har klivit in i rollen med inriktning mot barn med barncancer ­– och att jobba med människor i allmänhet, och barn i synnerhet, har alltid varit självklart för Therese. 

 – Jag började arbeta som sjuksköterska på Barn 3 år 2015. Jag visste redan under sjuksköterskeutbildningen att det var barn jag ville jobba med så jag sökte mig till barncanceravdelningen. Jag kände direkt att det var en typ av vård jag ville arbeta med. Dels är det en arbetsplats med goda resurser att göra ett bra jobb, dels är det otroligt givande att få följa familjer under en så lång tid: från oro och förtvivlan, till gryende hopp och livet efter behandlingen, berättar Therese.

När tjänsten som konsultsjuksköterska kom ut såg Therese det som en chans att utvecklas och att få följa familjerna ännu närmare utifrån deras specifika behov.

– Det här jobbet berikar mig otroligt mycket. När man känner att man gjort något jobbigt lite lättare, eller något svårt mer förståeligt för någon annan, så gör det också gott för en själv, säger Therese.

Konsultsjuksköterskor i Umeå

Therese Helmersson
Konsultsjuksköterska för barn med barncancer
Tfn: 076-763 02 57
E-post: therese.helmersson@regionvasterbotten.se

Marita Vikström Larsson
Konsultsjuksköterska för barn med hjärntumör
Tfn: 076-128 60 48
E-post: marita.vikstrom.larsson@regionvasterbotten.se