Har du haft cancer som barn?

Då har du hittat rätt. Här samlar vi information, berättelser, råd och tips om Barncancerfondens nationella och lokala stöd – till dig som haft cancer som barn och nu är vuxen, och till dig som vuxen som har eller haft ett syskon som haft cancer som barn.

Tack vare forskningen finns det i dag effektiva behandlingar för de flesta former av barncancer, något som bidragit till att allt fler överlever sin sjukdom. I dag överlever 85 procent av alla som drabbas av barncancer och det finns cirka 12 000 vuxna som haft barncancer i Sverige. I takt med att behandlingarna blir allt bättre så växer gruppen. Det är fantastiskt!

Barncancerfonden arbetar för att fler barn ska överleva, men också för att du som överlevt barncancer ska kunna leva ett gott och långt liv. Oavsett diagnos eller när du hade barncancer är du välkommen att ta del av vårt stöd.

Genom att bli medlem i en av de lokala barncancerföreningarna får du tillgång till löpande information om den verksamhet som bedrivs både lokalt och nationellt. 

Lokalt stöd

Genom att bli medlem i din lokala förening får du riktade utskick, där vi beskriver vilket nationellt stöd och vilka aktiviteter som finns. Det går också att ta del av det genom att gå till kalendariet.

Som medlem får du även nyhetsbrev från föreningen där du kan läsa om lokala aktiviteter som sker och som du kan ta del av. Exempelvis våra lokala fikaträffar, en sommarfest eller möjligheten att utnyttja ett rekreationsboende.

Nationellt stöd  

Riksförbundet erbjuder bland annat följande stödinsatser:

Genom att bli medlem i föreningen kommer du få information om det nationella stödet Barncancerfonden erbjuder. Det går också att se i kalendariet.

Nytt för 2025

Digitala fikaträffar

För dig som har långt till en lokal fikaträff eller hellre vill ses digitalt, kommer det finnas möjlighet att delta på digitala fikaträffar. Håll utkik i kalendariet.

Digitala samtalsgrupper för dig som haft cancer som barn

I år kommer riksförbundet och föreningarna tillsammans att utveckla digitala samtalsgrupper för dig som haft cancer som barn.

Patient- och närståenderepresentation

Vi arbetar också med att bli bättre på patient- och närståenderepresentation. Vi håller på att ta fram en strategi och ett arbetssätt så att det går snabbare och smidigare att ta emot de förfrågningar som kommer till oss. Vi tittar också på en modell för ersättning till er som engagerar er som patient- och närståenderepresentanter. Detta är ett prioriterat utvecklingsområde för oss under året. Vi vet att era röster behövs i vården, politiken och i andra möten och forum. Vi kommer återkomma till er om detta under våren.

Bli medlem

Du blir medlem i en av de lokala barncancerföreningarna genom att besöka deras hemsida. Det går inte att bli medlem i riksförbundet.

Titta på filmen för att se hur du går tillväga för att bli medlem i en av föreningarna.

Hur du blir medlem 

Är du osäker kring vilken förening du tillhör kan du mejla sara.hellberg@barncancerfonden.se för hjälp vidare.

Kontakt

Har du förslag, idéer eller frågor kring vårt stöd? Kontakta oss gärna!

Frågor och svar om Maxa Livet

  • Läggs Maxa Livet ned?

    Vi kommer inte att ha ett nationellt medlemsprogram, utan den som vill bli medlem i Barncancerfonden erbjuds att bli medlem i den lokala föreningen. Men riksförbundet fortsätter att ge stöd till vuxna som haft cancer som barn och deras vuxna syskon.

  • Vad innebär förändringen för mig?

    Du som vill vara medlem i Barncancerfonden kommer att erbjudas medlemskap i din lokala förening, i stället för i det nationella medlemsprogrammet Maxa Livet. Genom den lokala föreningen kommer du få information om både det nationella och lokala stödet. Du kan även hålla utkik här: Det här händer framöver | Barncancerfonden

    Riksförbundet fortsätter erbjuda stöd till dig som haft cancer som barn och dina vuxna syskon. Men från och med i år kommer även de lokala föreningarna att genomföra aktiviteter riktade till er. En sådan aktivitet är de lokala fikaträffarna som vi i år testar.

    Medlemskapet kommer vara kostnadsfritt under 2025.

  • Vad behöver jag göra för att få ta del av Barncancerfondens stöd?

    För att få tillgång till samtligt stöd behöver du bli medlem i din lokala förening. Information om nationella och lokala stödinsatser och aktiviteter kommer via nyhetsbrev till dig som är medlem. Information om de nationella insatserna kan man även få genom att besöka detta kalendarium, men där finns inte information om lokala fikaträffar.

  • Kostar medlemskapet i föreningen några pengar?

    Under 2025 kommer medlemskapet att vara gratis.

  • Vem håller i de lokala fikaträffarna?

    Föreningskanslierna ansvarar för träffarna, men många gånger kommer det vara en volontär som håller i den fysiska fikaträffen.

  • Kommer det vara både barn och vuxna på de lokala fikaträffarna?

    Nej. De lokala fikaträffarna är endast för dig som haft cancer som barn och dina vuxna syskon. Om du vill gå på en annan aktivitet som föreningen bjuder in till, exempelvis sommarfest eller julbord, kommer det vara familjer och barn.

  • På vilka sätt kan jag vara med och engagera mig?

    I år kommer vi bland annat att utveckla digitala samtalsgrupper där vi behöver er hjälp. Om du vill vara med, hör av dig till sara.hellberg@barncancerfonden.se

    Vi arbetar också med att bli bättre på patient- och närståenderepresentation. Vi håller på att ta fram en strategi och ett arbetssätt så att det går snabbare och smidigare att ta emot de förfrågningar som kommer till oss. Vi tittar också på en modell för ersättning till er som engagerar er som patient- och närståenderepresentanter. Detta är ett prioriterat utvecklingsområde för oss under året. Vi vet att era röster behövs i vården, politiken och i andra möten och forum. Vi kommer återkomma till er om detta under våren.  

  • Kommer ni aldrig arrangera en Maxa Livet-konferens igen?

    I nuläget är konferensen pausad. Det är svårt att veta helt säkert vad som sker i framtiden.

Uppföljningsmottagningar för vuxna efter barncancer

Vill du veta mer om behandlingen du fått, kartlägga din risk för sena komplikationer eller få rekommendationer för uppföljning?

Kontakta din uppföljningsmottagning