En saga om gott och ont med bulliga blodplättar

Eva Turup är konsultsjuksköterska och sköter kontakten mellan den cancerdrabbade familjen och omvärlden. På familjen Anderssons uppdrag ska Eva berätta för skolkompisar och personal om Albins leukemi.

Albin, 6 år, skulle ha sommarlov. I stället blev det cytostatika på barnonkologen i Uppsala. Nu sitter de femton barnen i Albins klass på Gräsö skola på golvet och lyssnar på vad som händer i hans kropp. Albin sitter inte med dem. Han kurar i pappas knä.

– Informationen är egentligen mest för de vuxna, för de är räddast, och de vuxna ska svara på alla frågor som kommer sedan, säger Eva Turup.

Hon har jobbat som barnsjuksköterska på barnonkologin sedan 1977. Sedan 2002 jobbar hon som konsultsjuksköterska, knuten till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Totalt finns tolv sådana tjänster som finansieras av Barncancerfonden och Märta och Gustav V Philipsons stiftelse. Alla jobbar på landets sex barncancercentra.

Till Gräsö tar man bilfärjan från Öregrund norr om Stockholm. Miljön inspirerar förmodligen det marina temat i lekarna. Hyllorna i aktivitetsrummet stoltserar med barnbyggda båtar.

Men även på små öar där alla känner alla och där gräset är högt och grönt sker hemska saker. Albin har leukemi. Han är ett barn med cancer. Hans sjukdom är också en del av Eva Turups arbete.

I snitt är hon ute i förskolor och skolor en gång i veckan under terminerna med uppdrag att avdramatisera cancer.

Hon och de andra konsultsjuksköterskorna jobbar ensamma, men tätt sammanknutna genom sina speciella uppdrag. De träffas två gånger om året, men hörs oftare på telefon. De är familjernas representanter gentemot skola och sjukvård och vet kanske mest om hur det är att vara en drabbad familj, förutom de drabbade familjerna själva.

Bland annat har de arbetat fram ett gemensamt förhållningssätt till infektionsrisker. Barn med cancer har lågt immunförsvar och många föräldrar är rädda för magsjuka och vattkoppor. 

Då är det viktigt att alla familjer får samma råd, oavsett om de chattar med en konsultsjuksköterska i Umeå eller talar med sin lokala i Stockholm. Innan var inställningen till om barnen kunde gå i skolan under infektionsperioder olika vid olika centra.

Sex av de tolv sköterskorna är specialiserade på barn med hjärntumörer, en grupp som oftare får sena komplikationer av sjukdom och behandling och alltså behöver mer hjälp med till exempel skolan.