Ledare: När det som inte får hända händer behöver vi prata

Vi befinner oss mitt i den mörkaste tiden på året. Höstlöven som prytt naturen den senaste månaden börjar falla till marken och det gäller att ta vara på ljuset.

Häromdagen lyckades jag fånga ljuset under en efterlängtad lunchpromenad med en vän. En timme i höstsolen tankade vi energi i form av både ljus och det så viktiga samtalet.

När det oväntade sker, när livet ställs på ända och vi famlar i luften för att försöka hitta balansen i livet. När det som inte får hända ändå händer. Då om någongång är det så viktigt att vi vågar prata med varandra, öppnar oss för varandra och vågar beröra det svåra. Vi är alla olika individer med olika behov och olika strategier för att möta de svårigheter och utmaningar vi ställs inför. Men att våga prata och att våga mötas och bjuda in till samtal är så oerhört viktigt. Och våga lyssna! I det stressade samhälle vi lever i dag så glömmer vi ofta det sistnämnda – att ta oss tid att lyssna. Samtalet är ett givande och ett tagande.

Lena och Marcus, som förlorade sin dotter Nora för fem år sedan, delar i detta nummer så fint med sig av sina tankar kring att samtala, eller inte samtala, om döden med sitt cancersjuka barn. Många gånger, och kanske framför allt i vår kultur, ett tabubelagt ämne.

Det lackar mot jul och våra hem börjar lysas upp av adventsstjärnor och julljus. Vi på Barncancerfonden vill passa på att önska er alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år.

Ta hand om varandra och kom ihåg att det ibland är svårare att ta emot en utsträckt hand än att sträcka ut en.