Spin of Hope firar 10 år och slår deltagarrekord

10-årsjubilerande Spin of Hope är Nordens största spinningevent och fortsätter att växa. Den 17 mars är det dags för jubileumsupplagan. Under 12 timmar cyklar över 30 000 personer på 100 orter över hela landet, för att samla in pengar till stöd för barn som drabbats av cancer och deras familjer.

Spin of Hope går mot nya rekord. Förra året blev ett rekordår men i år är intresset ännu större; runt 30 000 personer väntas delta och insamlingsmålet ligger på 6 miljoner kronor.

– Det engagemang som finns kring Spin of Hope är helt fantastiskt. Jag var med och startade eventet för tio år sedan och sedan dess har antal deltagare och insamlade kronor ökat för varje år. Totalt har Spin of Hope gett 26 miljoner kronor till stöd för barn som drabbas av cancer, och samtidigt sprids viktig information om barncancer. För mig som tidigare spinning-instruktör är det också galet kul att se hur spinning-Sverige och andra motionärer sluter upp och kämpar för att hjälpa cancersjuka barn. Folk är bra härliga, säger Alexander Amprazis som är projektledare för Spin of Hope.

Vid starten för 10 år sedan var målet att få ett 30-tal anläggningar att medverka och köra Spin of Hope som en öppet hus-aktivitet samtidigt som det genomfördes en stor insamling till Barncancerfonden. Spinning tillsammans med lagkamrater under 12 timmar hade tidigare gjorts genom Spinn för Livet i norra Sverige samt genom ett lokalt event i Göteborg. Men med Spin of Hope lades en grund för att alla träningsanläggningar i Sverige skulle kunna genomföra sitt eget event, där man som gymägare kunde vara säker på att de insamlade pengarna gick till Barncancerfondens regionala föreningar och därmed till direkt stöd för drabbade familjer.

– När vi startade Spin of Hope visste vi att det fanns ett stort engagemang i de här kretsarna men det är ändå otroligt hur mycket eventet har växt. Många deltagare återkommer år efter år, och jag minns att jag var i Borås när vi planerade vårt första Spin of Hope. Där träffade jag en gymägare som hoppade på tåget direkt. Den anläggningen har varit med varje år sedan dess, berättar Alexander.

Först och störst på Spin of Hope
Bewellness i Borås har varit med från starten och arrangerar i år sitt tionde Spin of Hope. Anläggningschefen Sofia Swegmark Rotting har blivit en riktig Spin of Hope-veteran och berättar att eventet bidrar till gemenskap bland gymmets medlemmar, och att alla som deltar tycker att det är särskilt givande att göra något tillsammans när pengarna går till att hjälpa barn med cancer.

– Efter varje pass går vi in i ett annat rum och avrundar med lite stretch. Sen får alla deltagare varsitt värmeljus. Vi har en yta med sand där alla får tända och ställa sitt ljus. Det blir en stund för reflektion och för att skänka en tanke till de barn som drabbas av cancer, berättar Sofia.

I Lidköping arrangerar "Lidköping mot Cancer" ett gigantiskt Spin of Hope där fem olika träningsanläggningar gått ihop och erbjuder plats på 250 cyklar. Det är det absolut största arrangemanget och varje timme mellan 07 och 19 har ett eget tema med musik och aktiviteter. Förra året samlade arrangörerna in 600 000kr, och i år siktar de på att samla in en miljon kronor.

– I år har vi 60 personer som har bokat in sig på att cykla alla 12 timmarna själv. Förra året var det 20 stycken som gjorde det. Hittar man de där galningarna så är det lätt att fylla cyklarna, säger Ann Högberg, som själv har förlorat ett barn i hjärntumör och är en av initiativtagarna till Lidköping mot cancer.

Barncancerfondens insamlade medel går i huvudsak till forskning, men pengarna som samlas in i samband med Spin of Hope går till Barncancerfondens sex lokala föreningar, vars verksamhet är att stötta barn som drabbats av cancer och deras familjer på olika sätt. 

Barncancerfondens webbplats finns en aktuell lista med platser, orter och kontaktuppgifter till alla arrangörer.

Om Spin of Hope

  • Spin of Hope är ett spinningevent där lagdeltagarna hjälps åt att hålla spinningcyklarna igång i tolv timmar, från sju på morgonen till sju på kvällen.
  • En bascykel kostar 1500 kr och en guldcykel för 3000 kr. Pengarna som samlas in under dagen går till Barncancerfonden.
  • Årets Spin of Hope markerar eventets 10-årsjubileum och arrangeras på fler platser än någonsin tidigare, totalt 131 anläggningar på 100 orter runt om i Sverige.
  • Spin of Hope är ett av Sveriges största idrottsevenemang och har fler deltagare än både Vasaloppet och Vätternrundan.

För mer information, vänligen kontakta
Alexander Amprazis, Projektledare för Spin of Hope
Telefon: 070-368 85 73
E-post: alexander.amprazis@barncancerfonden.se              

Eleanor Rendahl, projektledare idrottsevent
Telefon: 070-310 48 40
E-post: eleanor.rendahl@barncancerfonden.se