Barncancerfondens lucia Ebba, som är nio år och behandlas mot leukemi.

De sätter ljuset på årets viktigaste lucia

När det är som mörkast i Sverige kommer lucia och sprider ljus och värme. I Barncancerfondens reklam i tunnelbanan träder årets viktigaste lucia fram när resenärerna lyser på en skärm med sina mobiltelefoner.

I år har Barncancerfonden bjudit in passerande resenärer i tunnelbanan att sätta ljuset på årets viktigaste lucia. En interaktiv skärm placerades på Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm, och passerande resenärer bjöds in att ta reda på vem som är årets viktigaste lucia. Genom att lysa med lampan på sin mobiltelefon mot en sensor tänds skärmen och lucian Ebba träder fram.

När Ebba var sju år drabbades hon av leukemi och idag är hon under behandling. Ebba mår under omständigheterna bra och kunde under en inspelningsdag i oktober vara lucia i Barncancerfondens julkampanj. Precis som lucia alltid sprider ljus mitt i det mörkaste mörker väljer Ebba att hjälpa andra genom att sprida hopp om framtiden för sig själv och andra barn. Reklamen i tunnelbanan är en del av en större kampanj från Barncancerfonden som ska uppmärksamma att det behövs mer pengar till barncancerforskningen.

– Jag vill hjälpa alla sjuka barn så att de kan bli friska igen, säger Ebba.

I Sverige insjuknar ett barn om dagen i cancer. Närmare 80 procent av barnen överlever sin cancersjukdom, men var femte barn gör det inte. Barncancerfonden har i närmare 35 år arbetat mot visionen att utrota barncancer och är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Med hjälp av generösa gåvor från privatpersoner och företag fortsätter kampen mot barncancer så att barn ska bli friska, ha möjlighet att gå i luciatåg och fira jul med sina familjer.

– Det finns stort hopp för varje barn som drabbas av cancer idag och 80 procent av de som insjuknar överlever. Men 80 procent räcker inte. Barncancer är den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn mellan ett och fjorton år. Genom den överraskande digitala kampanjen vill vi sätta ljuset på att det behövs mer pengar till barncancerforskningen, för att fler barn ska överleva sin cancersjukdom, säger Michel Brygiewicz, chef för kommunikation och privatinsamling på Barncancerfonden. 

Se filmen där passerande resenärer sätter ljuset på årets viktigaste lucia