Miss Li avslutade galan med att framföra låten "Starkare". Foto: Hans Kullin

Årets Barncancergala gav 35 miljoner kronor till kampen mot barncancer

Barncancergalan - Det svenska humorpriset satte kampen mot barncancer i fokus och hyllade samtidigt några av Sveriges främsta humorister under en varm och innerlig kväll. Carina Berg och David Sundin lotsade tittarna genom gripande livsöden samtidigt som några av Sveriges främsta humorister prisades. Dessutom bjöd Mando Diao, Miss Li och Darin på känslosamma framträdanden.

Barn och cancer hör inte ihop. Under Barncancergalan - Det svenska humorpriset gavs tittarna möjlighet att bli Barnsupportrar och därmed bidra till Barncancerfondens arbete att finansiera forskningsprojekt och ge stöd till drabbade barn och deras familjer. 

- Årets viktigaste kväll har precis gått i mål. En berörande, engagerande och värmande kväll, där vi alla tillsammans har bidragit till att bekämpa barncancer. Jag vill rikta ett innerligt tack till alla som har engagerat sig och gjort skillnad på riktigt, inte minst alla familjer som så modigt delat med sig av sina gripande livsöden, säger Nicklas Norrby, vd Discovery Networks.

Tusentals människor engagerade sig under galan och valde att bli Barnsupporter. På sikt kommer de att bidra med 35 miljoner kronor till kampen mot barncancer. 

- Utöver att hylla Sveriges humorister är detta en kväll när vi förhoppningsvis kan få de familjer som drabbats av barncancer att skratta en stund mitt i allt det tuffa. Men det är också ett sätt att visa vilken djävulsk sjukdom detta är. Idag är barncancer den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år och det är väldigt viktigt att forskningen får göra ytterligare kliv framåt. Jag känner en stor tacksamhet till alla tittare som ikväll varit med oss hemifrån och valt att bli Barnsupporter för att stötta kampen mot barncancer, säger Anne Bergsten, projektledare för Barncancergalan på Barncancerfonden.

Mellan känslosamma berättelser delades Det svenska humorpriset ut till några av de som bjudit på läkande och välgörande skratt under det gångna året. Priset, i form av en bronsstatyett föreställande Gösta Ekmans ikoniska rollfigur Herr Gunnar Papphammar, delas sedan 2015 årligen ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb. 

Här är alla vinnare av Det Svenska Humorpriset 2020

Hederspriset till Gösta Ekmans minne: Suzanne Reuter

Årets humorprogram: Släng dig i brunnen, säsong 3

Årets komedi: Filip och Mona, säsong 1

Årets kvinnliga komiker: Josephine Bornebusch

Årets manliga komiker: Anders ”Ankan” Johansson

Årets scenshow: Pernilla Wahlgren har hybris

Barnens pris (framröstad av barn på Barncancerfonden.se): Bäst i test, säsong 4

Aftonbladets pris Årets humorklipp (framröstad av Aftonbladets läsare): Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup - Svärjevännernas mardröm

 

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.