Solrosor i kampen mot barncancer

Solrosor i kampen mot barncancer är ett initiativ som vuxit fram efter att några enstaka gårdar runt om i Sverige började bjuda in allmänheten till självplock av sina blommor till förmån för Barncancerfonden.

”Den här fina insamlingsidéen ville vi sprida till fler gårdar och inspirera dem att göra detsamma, så under 2021 kontaktade vi olika intresseorganisatiner inom jord- och lantbruk, som hjälpte till att sprida budskapet”, berättar Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden. ”Till de gårdar som sedan ville vara med tog vi fram skylt- och informationsmaterial samt diplom.”

Och på den vägen är det. Insamlingsinitiativet Solrosor i kampen mot barncancer skapades och från en handfull gårdar blev det till slut ett trettiotal som var med och samlade in sammanlagt 1,1 miljon kronor under 2021. Under 2022 tillkom ytterligare en rad gårdar och då landade insamlingen på drygt 1,3 miljoner. 2023 blev ett rekordår då vi nådde fantastiska 1,9 miljoner! Pengar som är livsviktiga i kampen mot barncancer och som bland annat räcker till att finansiera en forskare som bedriver spjutspetsforskning inom barncancer under ett helt år.

”Har man rätt förutsättningar tycker jag man ska prova att vara med och odla för självplock, för det bidrar med mycket positivt. Solrosor sprider mycket glädje och hopp.”

– Henrik Schmiterlöw, Berga gård i Norrtälje

På de här webbsidorna har vi samlat information om solroskonceptet, där du kan skapa din egen insamling, se hur det går för andra gårdar och kanske ”tävla” mot dem. Här kan du även få tips på hur du kan få folk att upptäcka och plocka just dina blommor.  Under 2024 är vår förhoppning att ännu fler gårdar är med och kan överträffa förra årets rekordresultat.

Så, nu kör vi!

Tips från Henrik på Berga gård

  • Solrosor är enkla att odla och kostnaden är inte alltför betungande.
  • Odlingen behöver inte vara särskilt stor. Vår är på 0,2 hektar och vi har ändå ungefär 60 procent oplockade solrosor kvar.
  • Tänk bara på att odlingen bör ligga intill en trafikerad väg så att den syns och att det går att stanna och parkera på ett lätt och säkert sätt.
  • Skyltningen ska vara tydlig, synas väl och inte utgöra någon trafikfara