Nationellt ansvar för ALL-behandlingsstudien ALLTogether1
Nationellt ansvar för ALL-behandlingsstudien ALLTogether1
PRIMÄRA MÅL
Öka ALL-överlevnad via A) minskad behandling till lågriskpatienter (SR/IR-Low), B) Tillägg av Inotuzumab resp. Thioguanin (IR-high), C) Tillägg av tyrosinkinashämmare för ALL med ABL-class fusion. A och B görs randomiserat.
SEKUNDÄRA MÅL
1. Skapa ett nytt europeiskt behandlingsprotokoll för ALL-patienter 1-45 år
2. Förbättra statistiskt underlag via ökat patientantal
3. Förbättrad stratifiering av patienter genom ny metodik
4. Utvärdera protokollet som ny standard
5. Inkludera barn och unga vuxna i ett behandlingsschema, för att söka förstå ålderns effekt på riskstratifiering, toxicitet och överlevnad
6. Att som rutin mäta livskvalitet i ALL-behandling
7. Att mäta aktivitet av asparaginas (Asp) för att hitta patienter som behöver byta till annat preparat
8. Att studera om Asp-aktivitet påverkar överlevnad och livskvalitet.
BAKGRUND
I Sverige insjuknar årligen ca 120 personer i ålder 1-45 år i akut lymfatisk leukemi (ALL). Trots att 93% av ALL-patienter överlever med nuvarande behandling, dör ändå patienter av återfall (ca 5%), eller i remission (ca 3%) som en effekt av under-/överbehandling. För att försöka åtgärda detta, har en ny behandlingsstudie (ALLTogether1) utvecklats i samarbete mellan 14 europeiska länder. Studien pågår under 2020-25, med uppföljning i 5 år.
ARBETSPLAN
Sökanden (JM) leder den svenska delen av studien, vilket kräver registrering, tillgänglighet för frågor, kontroll av rutiner, samordning inom Sverige, uppföljning, uppdatering, information till centra, deltagande i ALLTogether1-gruppmöten, mm. Detta beräknas kräva 25% av fulltid under studietiden.
METODER
Randomiserad, öppen, prospektiv behandlingsstudie.
SIGNIFIKANS FÖR BARNCANCER
ALLTogether1 är ny standard för ALL-behandling i Sverige. Studien har 4 behandlingsinterventioner (se MÅL) för att söka förbättra leukemifri överlevnad i ALL. Fem tilläggsstudier avser metodologi, livskvalitet, kognitiv funktionsnivå, underhållsbehandling och effekt av asparaginasaktivitet.