Hur medfödda och förvärvade genetiska avvikelser påverkar utvecklingen av hyperdiploid barnleukemi
Hur medfödda och förvärvade genetiska avvikelser påverkar utvecklingen av hyperdiploid barnleukemi
Leukemi, cancer i blod och benmärg, uppstår när cellen förvärvar genetiska avvikelser som omvandlar den till en cancercell. Hyperdiploidi (51-67 kromosomer, det vill säga fler kromosomer än normalt) är den vanligaste genetiska undergruppen vid akut lymfatisk leukemi (ALL) hos barn. Det finns dock många andra genetiska avvikelser som bidrar till leukemiutvecklingen och de behöver studeras ytterligare.
Projektet kommer att innefatta identifiering av nya återkommande genetiska avvikelser, studier av dess effekter på leukemiutvecklingen och klinisk-genetiska samband.
Vi kommer att studera leukemiprover från stora patientkohorter, dels fall från Skånes Universitetssjukhus, dels fall från våra samarbetspartners i andra länder. Studierna kommer att göras genom storskaliga genetiska tekniker (SNP array och s.k. next generation sequencing) och fynden kommer att kopplas till kliniska parametrar hos patienterna. Vi kommer sedan att gå vidare med att försöka förstå hur de genetiska avvikelserna påverkar leukemiutvecklingen med olika metoder beroende på avvikelse. Exempelvis kan vi använda oss av CRISPR-CAS9, den så kallade ”gensaxen”, för att introducera den genetiska avvikelsen i en cellinje och se hur det påverkar delningstakt och cellmognad.
Syftet med projektet är att ta reda på hur andra genetiska avvikelser påverkar leukemiutvecklingen vid höghyperdiploid ALL för att förbättra behandlingen av barnleukemi, för bättre överlevnad och färre biverkningar på sikt.
Kunskap om genetiska avvikelser kan användas för att individanpassa behandling, så att varje patient kan få rätt mängd cellgifter. Detta är centralt, då för lite behandling kan leda till att sjukdomen finns kvar, och för mycket behandling kan leda till svåra biverkningar som kvarstår efter avslutad behandling. Kunskap om genetiska avvikelser kan också användas för att ta fram målstyrd behandling, det vill säga utveckling av läkemedel som riktas specifikt mot de påverkade generna.