”Vi hade vant oss vid tanken på att inte kunna få barn”

Att få beskedet att chanserna att få barn är väldigt små kanske inte vänder upp och ner på livet för en nioåring. Speciellt inte om man har överlevt barncancer. Malin Sjödin hade vant sig vid den tanken. Men så en dag blev hon plötsligt oerhört sugen på buljongtärningar.

När Malin var nio år hittade hon en bula på vänster underarm. Hon hade rhabdomyosarkom med metastaser som hade spridit sig. Cytostatika- och strålbehandling påbörjades direkt.

– Jag överlevde men läkaren berättade att jag troligtvis aldrig skulle kunna bli gravid, säger Malin som i dag är 29 år.

– Jag hade redan då bestämt mig för att jag skulle adoptera. Att vara gravid verkade jobbigt och göra ont. Men när jag blev vuxen ville jag ändå kolla upp min fertilitet.

Malins vänstra äggstock var sönderstrålad. Cytostatikan hade troligtvis förstört äggreserven i den andra, annars fanns det bara ett begränsat antal kvar.

– Jag tyckte det var skönt att få ett besked.

Jag och min sambo hade ändå vant oss vid tanken att det troligtvis bara skulle vara vi framöver. Men så blev det ju inte.

Efter en resa till Bali hade Malin huvudvärk och kände sig väldigt trött.

– Jag tänkte att det var jetlag. Men en dag fick jag ett otroligt sug efter buljongtärningar. Det i kombination med att jag inte hade fått min mens gjorde att jag köpte ett graviditetstest. Jag gjorde testet på lunchen på jobbet och det var positivt. Jag var i chock.

I dag har Malin och hennes sambo en dotter som heter Agnes.

– Graviditeten var bra och komplikationsfri men med många kontroller. Det gjorde att jag inte oroade mig så mycket. Allt det här har känts väldigt overkligt men så klart också väldigt positivt. Vi är väldigt lyckliga, säger Malin.

Hör My och Linn prata om infertilitet